Sophie og alle skandalerne

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Dommen var ubarmhjertig, da de 22 ministre tiltrådte 28. november 2016: ’Det rene Anders And’ blev der vrisset om Sophie Løhdes ’ministerium for offentlig innovation’.

Skulle sådan et pigebarn på 33 år evne at forny noget som helst i kongerigets svimlende gigantiske administration? Ville hun ikke bare blive en pinup siddende på finansministerens knæ?

Tja, der er ellers nok at gå efter, hvis statsminister Lars Løkke og finansminister Kristian Jensen giver hende lov til at tage sit job alvorligt. Hun er faktisk chef for 1050 ansatte i de fire styrelser for modernisering, digital sagsbehandling, it og administration. Og ih, hvor der trænges til, at alle fyldepennene moderniseres.

Danmark har ubestridt europamesterskabet i skandaler inden for it. Det er gruopvækkende at grave sig gennem de fortvivlende kostbare fejltagelser. Bortset fra skattevæsenets tåbelige udlevering af milliarder til forbrydere er der ikke præsteret større fejltagelser end på it-området.

Her er nogle eksempler fra de senere år:

 • Militærets it-økonomistyring Demars: Pris 1,15 milliarder kr. I brug 2004 efter seks års konstruktion og 500 millioner kroners merpris.
 • Domstolsstyrelsens it-system: Pris 86 mio. kr. Droppet i 2008.
 • Arbejdsmarkedsstyrelsens rakettur mod moderne tider ved navn Amanda: Pris godt en milliard kr. Skrottet i 2008.
 • Forsvarets it-system Daccis: Pris 410 millioner kr. Opgivet i 2008. Saab idømt erstatning på 200 millioner kr. i 2013.
 • Digital tinglysning: Pris godt 500 millioner kr. Budgetoverskridelse 265 millioner kr. Indført i 2009 med halvandet års forsinkelse.
 • Politiets sagsbehandlings-system Polsag: Pris 500 millioner kr. Alt gik galt under pilotprojekt på Bornholm. Skrottet i 2014.
 • Arbejdsskadestyrelsens it-system Proask: Pris 165 millioner kr. Droppet i 2013.
 • Skats inddrivelsesapparat EFI: Pris 1,2 milliarder kr. Forsinket seks år. Forsøgt indført i 2013, men opgivet i 2015.
 • ATP kræver senest 500 mio. kr. i erstatning af KMD A/S, som skulle udvikle et system til udbetaling af folke- og førtidspension. Forsinkelsen er på 15 måneder.

Ud over gigantiske overskridelser i både tid og penge har de kiksede offentlige moderniseringsforsøg det fællestræk, at de næsten alle sammen leveres af firmaet KMD, engang kendt som Kommunedata. Foretagendet har en sær evne til at tilgramse sig statslige og kommunale ordrer.

Men typisk ændres standardløsninger til komplicerede individuelle systemer, som er vanskelige at programmere, komplicerede at betjene – og altid stærkt forsinkede samt langt dyrere end aftalt.

KMD med 3000 ansatte nyder yderligere den fordel, at firmaet tjener hundreder af ekstra millioner på, at deres egne gamle systemer kører videre til toppris, mens der files langsommeligt på de nye.

Det påfaldende er, at nye systemer først ’forbedres’ gennem mange års udvikling, mens priserne siger stejlt. Til slut brister kundernes tålmodighed. Projekterne droppes. Pengene er tabt.

Det er altså synd at sige, at stat og kommuner har præsteret noget tigerspring ind i computerverdenen.

Derimod har tilbøjeligheden til at udsætte og betale ekstra været horribel. Den elendige kundebetjening, som især KMD står for, har kunnet lade sig gøre, fordi de offentlige chefer har fundet sig i overskridelser i håb om at beholde jobbet og ikke blive draget til ansvar.

Det er de heller ikke blevet, og lige præcis på dét felt kunne Sophie Løhde gøre gavn ved at ændre praksis, så det får følger at disponere skatteydernes penge så idiotisk, som det er sket. Og så burde hun sørge for, at KMD ikke får flere ordrer i det offentlige.

Smukke tanker – men nok for meget forlangt af den unge innovationsminister.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

 • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
 • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
 • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
 • Grove angreb på personer frabedes.
 • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
21 kommentarer
Vis kommentarer