Upassende OL-takter

Følg Opinionen

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Får du set noget olympiade? spørger folk. De ser dødtrætte på mig, når jeg belærende svarer, at idrætsbegivenhederne i Brasilien hedder De Olympiske Lege. Olympiade er derimod betegnelsen for de fire år mellem legene, der oprindeligt fandt sted på Olympen i det gamle Grækenland. 

Jeg forstår godt det udslukte blik hos de irettesatte. Mit kværulanteri dækker over, at jeg ser ret få minutter af det overvældende tv-udbud. De over hundrede nationers ensformige fremførelse af de samme øvelser frister ikke. De får mig til at føle mig som Lise Nørgaard til boksekamp. 

DR’s reporter-hær 

Som sædvanlig kender den overfinansierede Danmarks Radio ikke grænsen. Den overbemandede statsinstitution har sendt 50 mennesker fra dens vældige medarbejderskare til Rio. Til sammenligning har kongerigets samlede idrætsorganisationer leveret 120 OL-deltagere. 

Roskilde Festival er den eneste begivenhed i nyere tid, der har tiltrukket flere DR-folk end OL. 

Det sjove er, at selv journalister, der har lige så ringe indsigt i de mange idrætsgrene som jeg, har fået fat i en fribillet til Rio. Det gælder for eksempel den yndige Natasja Crone, der ved mindre end intet om andre sportsgrene end fodbold. Hun gør til gengæld DR’s kostumeafdeling ære ved at vise dens kollektion af cocktailkjoler frem. 

Men DR-bossernes fantasi er ikke stor: Aldeles krampagtigt blev selv programmet ’Kender du typen?’ overført til Rio, hvor det gjaldt om at gætte, hvem der boede på et par hotelværelser! Laaangt ude. 

De sang ikke 

Fraset fodbold og tennis har jeg svært ved at engagere mig i disse tusinder af deltageres legemsøvelser. Jeg har virkelig prøvet at koncentrere mig om de hysteriske dramaer, der kommenteres med skingre stemmer. 

På et tidspunkt troede jeg, OL også bød på sang. Men disciplinen ’individuel medley for mænd’ var ikke noget musikalsk potpourri, men viste sig at dække over en gang kapsvømning over 200 meter. 

Jeg så semifinalen. Søvndyssende – men en smule opmuntrende for os gamle drenge, at en olympisk olding som den 31-årige amerikaner Michael Phelps vandt ’løbet’, som det kaldes, skønt det foregår i klorvand. 

Sådan kan man tilegne sig megen unyttig viden ved at zappe rundt i OL-tilbuddene. Selv et lille regnekursus kan det blive til. En fodboldkamp blev således kommenteret af en talkyndig DR-medarbejder, hvis navn jeg skal skåne. Hans skarpsindige kommentar lød: – Endnu et gult kort! Det er fire gule kort til hvert hold. Otte i alt! 

Politisk heppekor 

De danske sportsfolk er så heldige, at ikke færre end syv politikere ofrer en del af deres tre måneder korte sommerferie på at bakke nationens sportshelte op ved personligt fremmøde. 

Det drejer sig om Henrik Sass Larsen (S), Morten Østergaard (R), Mogens Jensen (S), Søren Pape Poulsen (K), Brian Mikkelsen (K), Leif Mikkelsen (LA) og Anders Samuelsen (LA). 

Det betaler sig 

Dansk Idrætsforbund har betalt deres ophold på Hotel Golden Tulip ud til Copacabana-stranden, mens de selv måtte finde penge eller sponsor til rejsen. 

DIF-direktør Morten Møller Hansen sagde torsdag i Ekstra Bladet, at det var ’en god investering’ at betale politikernes hotelregning og måltider.

Det er uvist, hvad han mener med det, men jeg kan udelukke, at der er tale om nogen som helst form for korruption eller noget for noget. For den slags bruger vi ikke i Danmark. 

Fra regeringen deltager sportsminister Bertel Haarder, der har sin egen pengekasse at tage af. 

Når politikerne kommer hjem, ved de alt om, hvorfor Danmark aldrig skal være værtsnation for legene. Det er da godt. 

Burka eller bikini

Herhjemme har OL også kastet en væsentlig debat af sig. Radio24syv fik således hele torsdagens morgenflade til at gå med at diskutere rimeligheden, i, at en muslimsk beachvolley-deltager spillede iført burka, mens modstanderne nøjedes med at slå til bolden iført en minimal bikini. 

Var burkaen udtryk for forkuelse af kvinder? Eller ønskede den pågældende selv at være klædt sådan? 

Det kan man bævle om i timevis, når man sidder i et radiostudie i København uden mulighed for at tale med de implicerede. 

På det punkt er jeg er aldeles enig med den radikale kombination af fyrtårn og tågehorn salig Kristen Helveg Petersen, som engang bemærkede: ’Uvidenhed er kilde til megen uenighed’. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
4 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+