Aldrig mere i krig

'Vi har netop tabt en 20 år gammel krig i Afghanistan. 44 danskere blev dræbt, 1100 såret. Dumhed er en konstant i dansk forsvarspolitik,' skriver Bent Falbert. Foto: Thomas Sjørup
'Vi har netop tabt en 20 år gammel krig i Afghanistan. 44 danskere blev dræbt, 1100 såret. Dumhed er en konstant i dansk forsvarspolitik,' skriver Bent Falbert. Foto: Thomas Sjørup

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

GODDAG, METTE FREDERIKSEN, Jeppe Kofod, Trine Bramsen, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen.

Råb i kor sammen med mig:

Vi vil aldrig mere sende Danmark i krig uden for NATOs grænser. Det medfører meningsløst spild af menneskeliv, førlighed og penge, hvis vi bilder os ind, at dansk militær er egnet til spille en rolle i verdens brændpunkter. Derfor siger vi nej.

TÆNK, HVIS MAN kunne få de ledende politikere til at sige sådan. Men det er utænkeligt. Vi har netop tabt en 20 år gammel krig i Afghanistan. 44 danskere blev dræbt, 1100 såret. Dumhed er en konstant i dansk forsvarspolitik.

Vi evnede ikke engang at arrangere et værdigt tilbagetog, Det var elles ikke vanskeligt at forudse, at afslutningen ville gå pinligt kaotisk for sig. 300.000 godt bevæbnede afghanske regeringsstyrker kunne ikke hamle op med langt færre religionsvanvittige talibanere.

RUSSERNE HAR TABT samme krig i det modbydelige ørkenland. Men når vore amerikanske venner kalder, slår danske politikere hjernen fra, knalder hælene sammen og svarer javel.

GJORDE DE DANSKE styrker så ’en forskel’, som det er på mode at formulere deres usynlige trampen rundt i stenørkenen? Næ. Hjerteløse - men sandheden i ære - må vi konstatere, at Afghanistan er et lige så forfærdeligt hul i jorden nu, som da de første soldater landede i støvet.

Det sære er, at næsten alle de politiske partier finder det naturligt at sætte vore unge mænd til at føre krig i fjerne egne, som de knapt kender navnene på. Hvad er det for et storhedsvanvid, der driver dem?

EFTER AT ALT er gået galt, har regeringen ovenikøbet tilladt sig at nosse langsommeligt i det med at beskytte sine afghanske hjælpere ved at invitere dem til Danmark.

Statsministeren har vi ikke set meget til i sommer. Hun har anbragt Afghanistan-katastrofen på skødet af sin mindre vakse udenrigsminister Jeppe Kofod, der aldrig ved, hvad han vil – men er dreven til at vente, mens han udspreder sms’er om, at han ikke har tid til at udtale sig. 

Alt dette er baggrunden for mit forslag om, at regeringen danner et råbekor, som i tidens ånd afgiver dette løfte:

Vi vil aldrig mere sende Danmark i krig uden for NATOs grænser.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
235 kommentarer
Vis kommentarer