Annonce:
Annonce:

Angste kommissærer uddeler mundkurve

Henrik C. Wegener, Rektor for Københavns Universitet, der 'har fastsat himmelråbende tåbelige regler, som skal gardere studerende imod at blive krænket af andre studerendes adfærd,' skriver Bent Falbert.
Henrik C. Wegener, Rektor for Københavns Universitet, der 'har fastsat himmelråbende tåbelige regler, som skal gardere studerende imod at blive krænket af andre studerendes adfærd,' skriver Bent Falbert.
Annonce:
Følg Opinionen

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

DET BLÆSER IKKE kun koldt udendørs i denne tid. Isnende vinde går også gennem danske undervisningslokaler – både på universitet og folkeskole. Det er skrub forkert. Det er håbløst gammeldags. Det er udansk.

Det skal stoppes.

JEG TALER OM den perverterede form for politisk korrekthed, der har grebet undervisningsbranchen, høj som lav.

Det er blevet almindeligt, at lærere, der ytrer sig kritisk om forholdene på deres arbejdsplads, bliver trukket til side af inspektøren med besked om at lukke kæften. Gør de ikke dét, kan det få ansættelsesmæssige konsekvenser.

Annonce:

DANMARKS LÆRERFORNING oplyser, at den mere end én gang om måneden får henvendelser fra lærere, der søger værn mod den slags trusler. I realiteten foregår meningsundertrykkelsen i langt større omfang. Eksemplerne kommer blot sjældent frem. For at undgå karrieretab bøjer lærerne nakken og finder sig i at blive berøvet deres ytringsfrihed.

Lærernes forbundsformand Anders Bondo Christensen siger til Politiken, at vi er begyndt at få en kultur, hvor det at være kritisk og sige fra ikke er foreneligt med at være offentligt ansat, herunder lærer.

NU VÉD JEG, at Anders Bondo nærer ret stor beundring for sig selv.

Men jeg kan forstå på ham, at han er tilfreds med, at fagforeningen fører ganske få sager på vegne af undertrykte og truede medlemmer. Bondo er glad for, at kommunerne i reglen opgiver at forfølge enkelte lærere, når det begynder at blive bøvlet og pinligt.

Annonce:

DEN FORKUEDE INDSTILLING er hel gal efter min mening. Lærerforbundet bør tværtimod føre en stribe sager i bund ved domstolene, så det forhåbentlig kan blive fastlagt, at skolelærere har præcis samme frihed som andre faggrupper, herunder ret til at kritisere deres eget skolevæsen. Det er ikke en rettighed, lærerne skal gå og putte med. De skal rette ryggen og sige fra, hvor de finder det rigtigt.

Det samme gælder på universiteterne. Københavns Universitet har fastsat himmelråbende tåbelige regler, som skal gardere studerende imod at blive krænket af andre studerendes adfærd.

DET ER EN UDLØBER af #metoo-opstandelsen. Nogle studenter havde på en rustur planlagt at klæde sig ud som mexicanere og Trump-tilhængere. Nogle sarte planter klagede med påstand om, at de følte sig krænkede.

I stedet for at bede dem hoppe i havnen, tog universitetsledelsen klagen alvorligt og forfattede en ordre til rusvejlederne om at sikre, at udklædningen ikke kunne opfattes som diskriminerende.

Yderligere skal ansatte og studerende beskyttes imod ’handlinger og udtalelser, som de oplever som seksuel chikane eller anden krænkende adfærd’.

DERMED ER SITUATIONEN blevet endnu mere vanvittig, fordi også ’udtalelser’ hegnes ind i den kategori, der kan forbydes.

Annonce:

Vi taler jo ikke om omgangsformen mellem dommerne i højesteret. Vi taler om unge mennesker, der skal på rustur inden de alvorlige studier begynder.

De skal altså iflg. det nye regelsæt forsynes med censorer, som kan overvåge, at de ikke kommer til at sige noget uoverlagt, der kan tolkes som en krænkelse.

Universitetsledelsen kunne lige så godt bede studenterne om at overholde Sundhedsstyrelsens forskrift om, at man højst må drikke syv genstande om ugen. Det kan ikke lade sig gøre på en rustur. Der er jo syv dage i sådan en uge!

KOMMUNER OG UNIVERSITETER er ikke ene om at beskære ytringsfriheden. Det samme har Den Europæiske Menneskeretsdomstol netop gjort med en usædvanlig dum kendelse. Den fastslår, at en hollandsk domstol gjorde ret i at straffe en kvinde for at have kaldt profeten Muhammed pædofil, fordi han ifølge Koranen blev gift med Aisha, en pige på seks, som han indviede i kønslivet, da hun var ni.

Annonce:

UANSET, AT BETEGNELSEN pædofil passer slående til forholdet, fastslår den begavede domstol, at det er strafbart, at kvinden sagde sådan, fordi muslimer har ret til beskyttelse af deres religiøse følelser.

Visse danske kommuner, universitetsledelser og menneskeretsdomstolen står altså sammen om at save ytringsfriheden ned til småborgerlig højde.

Det er sørgeligt at se på dette skvatteri. Det bedste, vi kan gøre, er at blæse på det.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
15 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: