Bedemandsbranchen bløder

Bedemændene samler ikke meget på kistebunden i 2020. Der mangler døde, skriver Bent Falbert. Foto: Claus Bonnerup/ Polfoto
Bedemændene samler ikke meget på kistebunden i 2020. Der mangler døde, skriver Bent Falbert. Foto: Claus Bonnerup/ Polfoto

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

MAN PLEJER at kunne sige, at kun to ting er sikre her i verden: Skatterne og døden. De kommer bare i forkert rækkefølge. Men netop nu ser en upåagtet faggruppe med bekymring på den forsinkede død og deres dalende omsætning: Bedemændene! Statsministeren har glemt bedemændene.

JEG HØRER NOGLE af dem klage over, at de ikke har nok lig mellem hænderne for tiden. De tilskriver det Mette Frederiksens skrappe hygiejnekur, som får os til at vaske hænder hele tiden og undlade at røre hinanden. Det betyder ikke blot, at vi beskytter os imod coronaen. Vi undgår også smitte med farligere lidelser.

DE 621, som coronaen har slået ihjel i Danmark, er jo ikke flere end antallet af årlige selvmord. For ikke at sammenligne med de 15.000, som årligt dør af kræft, eller de 6.000, som hjertesygdomme får has på.

Men disse sande proportioner taler coronakommandør Frederiksen ikke om. Hendes propaganda består i at overbevise andre mennesker om, at de deler hendes mening.

LAD OS SÅ SE på dødsstatistikken for årets to første kvartaler: I region Syddanmark er der i år døet 214 færre end i 2019. Og på landsplan er vi bagefter med 141 døde.

Men det skal huskes, at Mette Frederiksens nordjyske hjemegn stiller sig solidarisk med hendes skrappe restriktioner ved at ’skylde’ 96 døde. Størst opbakning får hun som nævnt fra Region Syddanmark, hvor 214 lever videre i strid med statistikken.

OLE ROED JAKOBSEN, der er direktør for Danske Bedemænd, ser dog med fortrøstning på fremtiden: ’Der plejer af dø 55.000 i Danmark årligt, og selv om vores branche i visse egne ligger lidt stille for tiden, skal vi nok indhente det tabte i løbet af et års tid. Denne periodes meget varme dage koster for eksempel en del ældre livet’, fortæller han.

FORMANDEN har således ingen planer om, at branchens 300 forretninger skal søge hjælpepakker hos statsministeren, selv om tomme kister måtte hobe sig op sine steder. Han vurderer, at lidt tålmodighed er alt, hvad der skal til, før bedemændene igen kan smile.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
32 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.