Carl Dyreven knokler for gæssene

En fransk gås tvangsfodres med korn for at udvikle leveren til foie gras. Foto: AP
En fransk gås tvangsfodres med korn for at udvikle leveren til foie gras. Foto: AP

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

CARL VALENTIN er én af kun tre mænd i Socialistisk Folkepartis nye folketingsgruppe på 14 medlemmer. Den 27-årige fødevareordfører har valgt at slå sig op på en maskulin mærkesag: Han forlanger forbud i hele EU mod produktion af foie gras, som fremstilles af leveren fra gæs eller ænder.

DET ER EN af de allermest bestialske måder at producere fødevarer på, tordner den folkesocialistiske dyreven: ’Man behandler disse fugle på en meget grov måde. Deres lidelser er vigtigere at tage hensyn til end overklassens smagsløg’, tordner den unge mand.

HAN SIGTER TIL, at fuglene i sidste del af deres liv tvangsfodres for at udvikle leveren. Carl har dog ikke ret i, at foie gras er en overklassespise. I Frankrig fortæres specialiteten med stor appetit i alle socialklasser.

Til en begyndelse lover han at ’knokle for at vende udviklingen’. At ’knokle’ var valgkampens mest brugte løfte, men her har han valgt sig en voksen opgave. For retten er på menukortet i enhver god restaurant.

I Danmark har Carl dog scoret et enkelt point: Torvehallerne i København ønsker ikke længere at forhandle denne spise. Derimod forlyder der intet om, at SFs klub for finere madlavning skulle have taget foie gras af repertoiret. 

HVIS CARL VIL DRIVE sIn mærkesag til større succes, bliver han nødt til at fange fødevareminister Mogens Jensens (S) interesse. – og via ham EU's øvrige 27 landbrugs/fødevareministre. Umiddelbart lyder det som en ufremkommelig opgave.

De vides imidlertid ikke, om han allerede har ministerens øre, for Mogens Jensen meldte afbud til sit første møde i EU's ministerråd. Han begrundede sit fravær med, at han hellere ville på en privat vinrejse til Barolo i Italien. Det er ikke usandsynligt, at vinsmagningen i det berømte distrikt indbefattede lidt fast føde, f.eks. noget foie gras.

MEN MENS UNGE CARL venter på, at Barolo-Mogens skal samle mundvandet, kan han passende beskæftige sig med at se danske produktionsmetoder efter.

F.eks. fremstilles millioner af kyllinger i mørklagte haller, hvor de aldrig ser dagens lys og hvor de tilmåles et minimalt område, inden de fanges og får kappet hovedet af.

ORDFØREREN KUNNE også interessere sig for de metoder, svineproduktionen her til lands foregår på: Ganske små arealer pr. gris, afklipning af haler,  aflivning af uønskede hanner ved at knalde nyfødte dyr i cementgulvet. Eller kig på den måde, køer mange steder henslæber tilværelsen på, bundet til truget og uden at komme uden for stalden.

Carl Dyreven har således en mægtig dansk arbejdsmark ud over sin glubende interesse for franske leverpostejer.

SPØRGSMÅLET ER, om Carl kan vække Barolo-Mogens’ interesse – eller om ministeren hellere vil være gode venner med kødbranchen end med folkesocialisten.       

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
30 kommentarer
Vis kommentarer