Danmark er et juridisk galehus

'DANMARK er blevet et juridisk galehus, hvor retfærdighed og lige behandling af borgerne er et fjernt minde,' skriver Bent Falbert. POLFOTO
'DANMARK er blevet et juridisk galehus, hvor retfærdighed og lige behandling af borgerne er et fjernt minde,' skriver Bent Falbert. POLFOTO

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

ANKLAGEMYNDIGHEDEN har over 47.000 ubehandlede sager liggende, som er over et halvt år gamle. Papirbjerget er firedoblet på fire år – og det bliver højere hele tiden.

Samtidig har Folketinget travlt med at forøge politistyrken og forhøje straframmerne. Men begge dele er til grin, fordi der er desperat mangel på anklagere. De mange nye sager, som politiet leverer beviser til, fører ikke til rettidig udformning af tiltale og gennemførelse af straffesager.

DANMARK er blevet et juridisk galehus, hvor retfærdighed og lige behandling af borgerne er et fjernt minde. Retsplejen er i fuld gang med at degenerere ligesom skattesystemet, hvor seneste nyt er, at det næppe lader sig gøre at vurdere landets ejendomme realistisk. Det stillede regeringen os ellers i udsigt for et par uger siden – når blot vi ville have tålmodighed til 2024. I ventetiden fortsætter vi naturligvis med at blive afkrævet forkerte ejendomsskatter – nu på ubestemt tid

Jamen, er der slet ikke ansat nogen voksne i de kontorer?  

ENGANG BLEV Justitsministeriet og omegn styret med hård hånd af knivskarpe juridiske hjerner som departementscheferne Niels Madsen (1968-86) og Michael Lunn (1991-2011). Der stod respekt om jurister, der som en slags topeksamen opnåede ansættelse i Justitsministeriet. De var dem, andre spurgte til råds. 

I dag ser den juridiske branche med medlidenhed på de stakkels cand. jur.’er, der i længere tid må tage til takke med et skrivebord i dette skandaleforetagende. 

FOR JUSTITSMINISTERIET er blevet et sted, hvor man lyver, som det passer én. Tænk på departementschef Anne Kristine Axelsson, der sammen med justitsminister Morten Bødskov stod bag løgnen over for Folketinget om, hvorfor retsudvalget ikke kunne gæste Christiania.

Efter degradering til Kirkeministeriet som mellemstation er hun nu direktør for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, mens Bødskov som belønning for sin dumhed er blevet skatteminister. Der er altid en bekvem redningskrans til den slags folk. Løgne tilgives og glemmes, blot de er fortalt i en god mening.

UD OVER ET STYRT i juridisk kvalitet er justitsvæsenets top blevet mystisk. Vi savner således en udførlig forklaring på, hvorfor Ole Hasselgaard 1. marts 2018 marts pludselig fratrådte som rigsadvokat med få dages varsel.

I snirklerne siges det, at han kom på tværs af politiske krav om at gennemføre forbudssagen mod banden Loyal To Familia. Han mener ikke, der kan føres bevis for, at rockergruppen har til formål at begå forbrydelser. Derfor anså han det for udsigtsløst at gå efter et retligt forbud mod bandens eksistens.

DET ER UKLART, om der er supplerende forklaringer på hans hastige afsked med topjobbet. Men nu er han indtrådt i advokatfirmaet Nørgaard Nielsen – der sjovt nok tilbyder ham som specialist i rådgivning af offentlige instanser.   

SOM ERSTATNING har den nye regering ansat en bugtalerdukke som rigsadvokat i skikkelse af Jan Rechendorff. Han har fra dag ét fremhævet, at hans opgave er at udføre regeringens ordrer.

Skifter regeringen farve eller mening, erklærer han sig parat til også at skifte sine synspunkter ud på stedet. Det bliver en overkommelig opgave, for han har det som admiralen i operetten Pinafore, der synger: ’Da mine egne tanker var så få og små, så endte jeg med kors og bånd og stjerner på.’

I STEDET FOR dén tamme erklæring havde det klædt Rechendorff at sige, at hans opgave som rigsadvokat er at rette ind efter loven, ikke efter politiske stemninger. Samt ikke mindst at få rigets øvrige 1200 anklagere til at gøre det samme. Gerne i højere tempo end i dag.

Men Rechendorff skildres af kendere som en mand, der er uegnet som leder. Uanset, hvilket ben han får først ud af sengen, er det aldrig det rigtige.

Nok om ham. Man skal ikke sparke til dem, der ligger ned. Bare gå stille forbi.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
34 kommentarer
Vis kommentarer