Danmarks dårligste købmænd

Regeringen har 'udpeget den socialdemokratiske tidligere finansminister Pia Gjellerup til chef for Center for Offentlig Administration. Manøvren skal ’understøtte øget kvalitet og effektivitet i hele den offentlige sektor’, refererer Bent Falbert, der ikke nærer noget stort håb herom. Foto: Jens Dresling
Regeringen har 'udpeget den socialdemokratiske tidligere finansminister Pia Gjellerup til chef for Center for Offentlig Administration. Manøvren skal ’understøtte øget kvalitet og effektivitet i hele den offentlige sektor’, refererer Bent Falbert, der ikke nærer noget stort håb herom. Foto: Jens Dresling
Følg Opinionen

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

DET ER IKKE til at holde ud, men det er en kendsgerning: Staten er Danmarks elendigste købmand. Milliarderne – som du og jeg har betalt – vælter ustyrligt ud af statskassen. 

Svindlen med refusion af 12,7 milliarder kroner til udenlandske gangstere for aldrig betalt udbytteskat er velkendt. Skattestyrelsen har nylig ved retten i London tabt yderligere formuer i et forkvaklet forsøg på at hale noget af tabet hjem. Kravet blev afvist af dommeren. 

DANSKE SKATTEYDERE kan også være dygtige. Nogle af dem skylder 135 milliarder kr., og gælden vokser, fordi skatteopkræverne heller ikke kan hitte ud af at inddrive dén post.  

Undersøgelseskommissionen om skat arbejder på fjerde år med at finde rede i, hvordan det er gået så splittergalt de seneste 15 år. Når den engang har kortlagt elendigheden frem til 2017, vil mange krav være forældede. Man vil blot kunne konstatere, at systemet var idiotisk, opkræverne talentløse, og at skandalen fortsætter. 

FOR AT TÆNKE NYT har man udpeget den socialdemokratiske tidligere finansminister Pia Gjellerup til chef for Center for Offentlig Administration. Manøvren skal ’understøtte øget kvalitet og effektivitet i hele den offentlige sektor’.  

ER DET SÅ lykkedes at spare på noget felt? Centerleder Gjellerup og relationschef Majken Præstbro er nok ude og spejde efter effektivitet, for de tager ikke telefonen. Analysechef Ole Lykkebo, som er nr. 3, oplyser, at det vil tage for lang tid at forklare mig, hvad han laver. Jeg tror ham. 

DET ER SVÆRT at begribe de milliardbeløb, der jongleres med, så lad mig tage et overskueligt eksempel på evneløsheden, når ministre og deres kontorister leger forretningsmænd: Udlændingeminister Mattias Tesfaye og hans hof købte nylig i al hemmelighed Holmegaard på Langeland for 13,5 mio. kr. af to svindlere, som selv havde givet 7 mio.kr. for bygningerne i 2008.  

EJENDOMSKYNDIGE lokale fatter ikke, hvorfor det nu skrottede udrejsecenter skulle være så dyrt i et område, hvor priserne er helt i bund. Men så kikset foregår det, næsten hver gang staten indgår en handel.           

I visse tilfælde erkender embedsmændene deres begrænsede forretningsevner – og hyrer et hold konsulenter til at rådgive. Det er bare ikke til at se, hvilke besparelser der kommer ud af dét. Tværtimod er det eneste sikre, at posten ’konsulenthonorarer’ stiger mod himlen hvert år.   

SELV POLITIET har ladet sig tappe for millioner til konsulenter, der var hyret af gode venner i ordensmagtens ledelse.  

Hvis Danmark er på vej ud af krisen, er det ikke i kraft af – men på trods af – de kloge hoveder, der styrer riget. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
107 kommentarer
Vis kommentarer
'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind