Det kongelige driverliv

Tegning Allan Buch
Tegning Allan Buch

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Skal det nye år allerede ødelægges nu?’, spurgte kronprins Charles i en tv-dokumentar for nogle år siden. Klippet var fra en tidlig decemberdag, hvor han havde møde med sine hofsnoge for at få et foreløbigt overblik over uundgåelige forpligtelser i det kommende år.

Smerten over at få forstyrret sit behagelige driverliv af officielle arrangementer var tydelig.

DET ER ET UBEHAG, han deler med talrige prinse- og prinsessekolleger. Min britiske yndlingsavis, Daily Mail, har netop taget et overblik over, hvad denne tids mest omtalte kongelige højhed – prins Harry – officielt foretager sig sammen med sin kommende hustru, den amerikanske skuespiller Meghan Markle.

Bladet er ikke imponeret. Det viser sig, at Harry og Meghan alt i alt har stillet sig til rådighed ved to arrangementer i løbet af de seneste to måneder.

Optællingen – hvis man kan kalde den det – har igen-igen fremkaldt enkelte kommentarer om det britiske kongehus’ inderlige overflødighed.

UHØFLIGE, SOM VI republikanere nu engang er, har jeg dristet mig ud i en tilsvarende opgørelse af fliden i det danske kongehus. Takket være de familiesammenførte indvandreres formeringsevne tæller det efterhånden 14 kongelige højheder – ud over hendes majestæt selv.

Når det hele tælles sammen, koster menageriet hen ved 400 millioner kroner, så indimellem synes denne storfamilie, at den skal yde lidt til gengæld.

Prins Joachim, viser det sig, deltager i januar i et arrangement i forbindelse med dansk kommando-overtagelse af nogle maritime Nato-styrker. Som veteran fra blandt andet kampvogns-eskadronen ved Prinsens Livregiment i Viborg har han næppe kunnet levere mange tip til flådeofficererne – Viborgs betydning som havneby er som bekendt begrænset. Men han stillede dog op som eneste pligt i januar.

Prinsesse Marie, Joachims hustru, brillerer derimod med personlige færdigheder. Dels fungerer hun som ’medunderviser’ i en fransk-lektion i en skole. Dels har hun inviteret andre skolebørn hjem i det kongelige køkken for at lære dem, hvordan man undgår madspild. Et ganske prisværdigt initiativ. Det fremgår ikke, om hun undgår spild ved at fodre Joachim med madrester, men det må man næsten tro.

KRONPRINS FREDERIK slider sig nærmest op i januar. Helt usædvanligt har han tre officielle aftaler. Dels har han overværet Danmarks Radios sportsgalla, dels står han for uddeling af en pris hos Dansk Industri, og endelig er han til stede ved lanceringen af Trap Danmark. Ikke at han skal sige noget. Men han er der helt personligt.

KRONPRINSESSSE MARY tager prisen som kongehusets morakker. Hun stiller op hele seks gange i januar. Dels cirkulerer hun i Europarådet, som Danmark er formand for i et halvt år. Dels åbner hun Frivillighovedstadsåret plus et julemærkehjem. Og inden da holdt hun til at høre en nytårskoncert.

DRONNING MARGRETHE modtager en militær figur plus Moldaviens parlamentsformand og er med ved åbningen af et symposium.

I et forsøg på at illudere travlhed registrerer den kongelige kalenderfører, at Margrethe to gange lod sig eskortere af gardehusarregimentets hesteskadron, mens hun selv sad i guldkaret.

Det sidste skal ingen misunde hende, for kollega Elizabeth 2. i London har netop betroet BBC’s seere, at det er møg-ubehageligt at sidde i de gamle guldkareter, som er stive, iskolde og hårde ved bagdelen.

Kun ét kongeligt transportmiddel er mindre komfortabelt. Det er kongeskibet Dannebrog, som er en lidelse at befinde sig på, blot det blæser en smule. Af samme grund flyver eller kører Margrethe som regel størstedelen af vejen, når hun drister sig ud i provinserne. Hun hopper først på skibet, kort før det anduver en havn.

DRONNING ELIZABETH har for længst afskaffet det britiske kongeskib, fordi det var urimeligt dyrt i drift. Det skete i øvrigt samtidig med, at Elizabeth erklærede sig rede til at betale skat.

Så fremsynet er Margrethe ikke. Hun klamrer sig til både skib og skattefritagelse. Får endda moms og afgifter refunderet.

KUN PÅ ÉT PUNKT er Margrethe forud for Elizabeth: Hun går ikke med krone. Den bærer den britiske dronning fortsat ved den årlige åbning af parlamentet, hvor hun med stærkt belastede halsmuskler læser talen på regeringens vegne. Hun har netop betroet nationen, at hun altid er bange for at tabe kronen.

Den risiko løber Margrethe 2. ikke. Det skulle da lige være i billedlig forstand.

Risikoen synes desværre ikke at være overhængende. Undersåtterne er gennem årtier blevet vænnet til at se kongehusets medlemmer udfolde deres yndlingsdisciplin: kongelig total-afslapning.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
24 kommentarer
Vis kommentarer