Diktaturet bag Facebook

Mark Zuckerbergs Facebook er ikke nødvendigvis godt for ytringsfriheden. Foto: AP
Mark Zuckerbergs Facebook er ikke nødvendigvis godt for ytringsfriheden. Foto: AP

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

LAD MIG SIGE med det samme, at jeg ikke er på Facebook. Heller ikke på Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube eller de endnu nyere såkaldt sociale netværk. Jeg anser disse opfindelser for at være asociale tidsrøvere. Min tid skal de ikke stjæle.

DET BEGYNDTE SÅ USKYLDIGT: Facebook blev grundlagt på Harvard-universitet af 19-årige Mark Zuckerberg i 2004 som et redskab, der skulle sætte navn på hans medstuderendes ansigter.

Som 34-årig vidnede han i april 2018 i en kongreshøring, efter det var afsløret, at Facebook solgte brugeres data til det politiske konsulentfirma Cambridge Analytics.

JO, KYNISMEN ER VOKSET STØT på de 14 år. Bl.a. er Zuckerberg blevet verdens femterigeste menneske. Konen og han har anglet efter sympati ved at love at skænke 99 pct. af deres 17 pct. Facebook-aktier til ædle formål, inden de dør.

Foreløbig skal foretagendet lige betale en bøde på 825 mio. kr., som EU-kommissær Margrethe Vestager har stanget ud som straf for at give EU vildledende oplysninger.

DA DISSE MARKEDER for udveksling af især ligegyldige oplysninger kom frem, anså jeg dem for at udgøre et stort demokratisk fremskridt.

Ikke på grund af alle de trættende privaterier, folk hurtigt gav sig til at udbrede for at vise deres lykkelige liv frem for vennerne – men fordi ordet pludselig blev givet frit i den politiske debat. Enhver kunne deltage med egne synspunkter og kommentere andres.

DET KRÆVEDE IKKE LÆNGERE en velvillig redaktør at få ordet i et medie. Folk tog det bare selv. Det repræsentative demokrati havde fået et folkeligt modstykke.

Selvsagt blev der skrevet og læst vældige mængder af vrøvl og løgn, undertiden i et tarveligt sprog. Men jeg tror, der var en tendens til, at debattørerne selv straffede nonsens og grovheder indbyrdes.

I DAG ER JEG mere reserveret over for at vurdere Facebook og kompagni som et ubetinget demokratisk gode. For nu ser vi gang på gang udbyderne af disse tjenester gribe regulerende ind på grundlag af politisk smag eller småborgerlige artighedskomplekser.

Juni bød på et træffende eksempel: Under et kulturmøde arrangerede den islandske kunstner Borghildur Indriðadóttir et optog af topløse kvinder, der marcherede gennem Reykjavik forbi skulpturer og malerier af magtens mænd. Billeder af demonstrationen blev lagt på Facebook.

DET VAR FOR STÆRKT for de puritanske forvaltere af Facebooks ytringsfrihed. Den skal der ikke ruttes med, må jeg forstå. Milliardær Zuckerbergs kunstkommissærer fjernede ikke bare de topløse billeder men alt, hvad Borghildur havde registreret af bedrifter på Facebook. Det asociale medie viste – som det er sket mange gange tidligere – sin skræk for afklædte mennesker.

JACOB MCHANGAMA, direktør for tænketanken Justitia, gjorde forleden opmærksom på en anden form for meningsdiktatur på Facebook. Det drejede sig om en speedsnakker ved navn Alex Jones, som fører sig frem i tv med skøre ideer om, at regeringen iscenesatte flyangrebet på Twin Towers i 2001.

Facebook har lukket ham ned, fordi han fører hadsk tale. Ikke fordi han lyver og forfalsker nyheder.

Samtidig godkender Facebook-magthaverne, at holocaust-benægtere påstår, at skuespillere optrådte som kz-fanger, og at seks millioner jøder aldrig blev slået ihjel under anden verdenskrig.

FACEBOOKS ADMINISTRATION af ytringsfriheden virker altså tilfældig, styret af dagens meningsbestyrers smag. Det, der begyndte som en storslået udvidelse af ytringsfriheden, er blevet en rodebutik.

Desværre slutter nye millioner af mennesker sig hvert år til dette cirkus af løsgående tosserier, afbrudt af svært forståelig censur fra oven.

JEG TAKKER FOR, at det endnu er muligt at slippe for at deltage. Samtidig undrer jeg mig over, at ikke flere siger farvel til Facebook og opretter deres egne sites. Det frie ord vil have godt af det.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
40 kommentarer
Vis kommentarer