Drop små rigsretssager

'Værkshøjden er for ringe til at kunne bære det gevaldige maskineri, som en rigsretssag udgør,' skriver Bent Falbert om en eventuel rigsretssag mod Inger Støjberg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
'Værkshøjden er for ringe til at kunne bære det gevaldige maskineri, som en rigsretssag udgør,' skriver Bent Falbert om en eventuel rigsretssag mod Inger Støjberg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

JEG FORSTÅR GODT, at Socialdemokratiet, Venstre og konservative bevilger sig en lang tænkepause, inden de afgør, om de skal stemme for en rigsretssag imod Inger Støjberg. For ser man dybt i stillingen, er meget på spil.

DET DREJER SIG ikke kun om, at Støjberg for fem år siden udsendte en tankeløs pressemeddelelse, der kunne opfattes som en stående ordre om at adskille alle flygtningepar, når kvinden var mindreårig. Loven kræver individuel behandling af parrene. Hvis beskeden udlægges som et generelt krav fra ministeren, var den derfor ulovlig. Men ingen er død eller såret, og skaden kunne nemt gøres god igen.

SKRAPPE STØJBERGS modstandere argumenterer med, at sagen ikke drejer sig om at frelse barnebrude – men om, at hun har brudt loven, uanset om det skete i en god mening.

FOLKETINGET BURDE selv evne at vurdere, om en rigsretssag er på sin plads. I stedet har tinget hyret to advokater, som udtaler, at der kan være grundlag for en sådan sag. Det bliver i så fald den sjette på 171 år, siden instituttet blev opfundet.

NÅR DEN EFTER MIN MENING politiske sag således gøres til et juridisk skoleridt, havde det været passende at lægge vurderingen i hænderne på de bedste jurister inden for straffe- og forvaltningsret. Tinget overlod imidlertid Advokatrådet at udpege vurderingsmenneskene.

Helt vanvittigt valgte sagførernes fagforening it-specialisten Jan Lauritzen fra DLS Piper og Anne Birgitte Gammeljord fra firmaet Rovsing og Gammeljord. Hun er ekspert i insolvensret.

INGEN AF DE TO er altså særligt sagkyndige i dét, sagen drejer sig om. Udpegningen af dem svarer til at sætte en murer til at udføre elektriske installationer.

Men de svarer altså ’rigtigt’: Støjbergs pressemeddelelse kan godt bære en rigsretssag, selv om sagsgenstanden er beskeden.

NÅR SOCIALDEMOKRATERNE tænker langsomt, skyldes det, at deres statsminister selv har begået ulovligheder ved at beordre aflivning af 17 millioner mink uden lovligt grundlag. Hér kan man roligt sige, at der foreligger henrettelser, som ikke kan tilbagekaldes.

Begge kvinder har altså taget for let på lovene. Men er forseelserne store nok til at berettige rigsretssager? I Mette Frederiksens tilfælde sker det ikke. Det hindrer hendes politiske platform.

Men gennemføres en rigsretssag mod Støjberg, vil socialdemokraterne i de kommende år udsætte sig for løbende forsøg på hævn. Ministre kommer nu engang ud for at give Folketinget forkert besked. Det plejer man at straffe med en næse eller ved at udskifte den pågældende minister, som det skete med minkenes banemand, Mogens Jensen.

FYRING LADER SIG IKKE gøre i tilfældet Støjberg, da hun ikke længere er minister.

Men jeg mener, at hendes forseelses værkshøjde er for ringe til at kunne bære det gevaldige maskineri, som en rigsretssag udgør – med 15 højesteretsdommere og 15 andre bedsteborgere på podiet i månedsvis.

Det vil være som at skyde en gråspurv med en kanon. Svaret vil være årelangt skyderi mod en del socialdemokratiske spurve.

DEMOKRATIET ER SMUKKEST, når argumenterne prøves af politikere med vælgerne som dommere. Rigsretten er derimod et næsten museumsagtigt institut, som bør reserveres større sager end en gammel pressemeddelelse fra en nu forhenværende minister.     

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
79 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.