Er saudiarabiske mænd særligt liderlige

Nu må de køre bil, men saudiarabiske kvinder må stadig kun færdes i beskyttede områder på restauranter. De kan ikke forlade landet eller åbne en bankkonto endsige lade sig skille uden det mandige familieoverhoveds godkendelse. Foto: Ritzau/Scanpix
Nu må de køre bil, men saudiarabiske kvinder må stadig kun færdes i beskyttede områder på restauranter. De kan ikke forlade landet eller åbne en bankkonto endsige lade sig skille uden det mandige familieoverhoveds godkendelse. Foto: Ritzau/Scanpix

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

ALVERDENS MEDIER står på hovedet i anledning af, at saudiarabiske kvinder har fået kronprins Muhammed bin Salmans tilladelse til at køre bil. Det fejres med billeder af stærkt sminkede damer, der titter ud af heldragtens kyse siddende i luksusbiler.

FÆRRE HÆFTER SIG VED, at kvinderne stadig skal have lov af en mand i familien, før de kan gribe rattet. Desuden skal de ledsages af en vogter, som kan være deres mand, bror, søn eller fætter, hvis de vil bevæge sig blandt andre mennesker uden for hjemmet og bilen.

Frem for alt skal de i offentlige rum være grundigt tildækkede fra sko til hårtop. Det er altså et yderst beskedent fremskridt, at de siden i søndags i et vist omfang har måttet føre bil.

DET UNDRER MIG, at ingen i den offentlige debat stiller følgende relevante spørgsmål: Er saudiarabiske mænd særskilt liderlige, siden regimet er så bange for, at de skal se den mindste stump fremmed kvindehud? Er kronprinsen og hans tusinder af medprinser bange for, at antallet af voldtægter og andre seksuelle overgreb vil eksplodere, hvis kvinderne slipper ud af deres sorte tekstilfængsler?

JA, UNDSKYLD jeg spørger. Men jeg synes, jeg må gøre det, siden ingen andre vover sig ud i en så kontant men nærliggende formulering. Jeg har forgæves søgt svar hos Det islamiske Trossamfund, hvis svartid strakte sig længe efter min deadline. Jeg fik en tydelig fornemmelse af, at det var forkert spurgt.

Så ligesom andre agtværdige medier har Falberts Gabestok til lejligheden anskaffet sig en ægte dansk ekspert, som skal svare på det frække spørgsmål. Det er Fannie Agerschou-Madsen, der underviser i Saudiarabiske forhold på Forsvarsakademiet og har grundlagt tidsskriftet Babylon.

HUN SVARER, at der givetvis er stærke traditionelle kræfter i landet, som frygter at miste kontrollen over samfundet, hvis kvindekroppene slippes fri. De finder støtte i fortolkninger af Koranen og advarer om sædernes forfald, hvis vogterkravet og tilhylningen afskaffes.

Fannie tvivler dog på, at saudiske mænds libido vil komme helt ud af kontrol ved synet af utilslørede kvinder.

KONSERVATIVE, RELIGIØSE kredse har sammensvoret sig med regimet, så reformer har vanskeligt ved at se dagens lys, siger hun.

Saudierne var oprindelig et nomadefolk, så mange forestillinger bygger på den livsform.

Mange – også mange kvinder – er simpelt hen fængslet for at lufte liberale ideer eller for at krænke de strenge normer for påklædning og opførsel.

F.eks. må kvinder kun færdes i beskyttede områder på restauranter.

De kan ikke forlade landet eller åbne en bankkonto endsige lade sig skille uden det mandige familieoverhoveds godkendelse.

HVOR UDBREDT TRANGEN til reformer er i den 33 millioner store befolkning, aner ingen.

For i Saudi Arabien laves der ikke gallupundersøgelser, hvis resultater risikerer at rumme kritik af magthaverne eller samfundssystemet.

Således stilles der ikke seksuelle spørgsmål til folk. Det er altså ikke nemt at få svar på, om saudiske mænd er mere liderlige end andre. Svaret bliver et gæt – og jeg gætter på, at det er et ja.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
117 kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen