Fandens til mylder af møder

Tegning. Allan Buch
Tegning. Allan Buch

Der knytter sig visse fordele til at være pensionist. F.eks. slipper man for at deltage i en masse møder, som ikke forbedrer verden det mindste, men alene røver ens tid.

Herregud, hvor har jeg været til mange. Pressefolk, brancheforhandlere og virksomhedsledere elsker møder. Så snart et problem øjnes i det fjerne, siger én eller anden ’dét må vi have et møde om’. Og før man ser sig om, er en stribe mennesker indkaldt via mail med indbygget svarfunktion fra ens alt for gæstfrie kalender.

Jamen, kan man ikke blot melde afbud? Jo, men så risikerer man, at mødet træffer en tosset beslutning. Dén skræk sidder i alle, så i de fleste virksomheder er mødeprocenten høj.

Den faktiske risiko for forkerte beslutninger er nu ikke voldsom, for de fleste møder ender uden afgørelser. Der snakkes bare videre om det samme ved et nyt møde i den følgende uge.

En nyuddannet virksomhedskonsulent, jeg kender, blev som sin første opgave sendt i hovedet på en stor fabriks direktion. Missionen var at effektivisere beslutningsprocessen. Målet var at øge produktionen uden at bygge en ny fabrik.

Umiddelbart lød det skørt at sende en purung fyr direkte fra Copenhagen Business School til en fabrik ledet af modne, selvbevidste herrer.

Men efter et halvt års arbejde – ganske vist sammen med et par andre konsulenter – lykkedes det faktisk den unge mand at øge produktionen. Hvad var der sket? Jo, juniorkonsulenten havde fået frie hænder til at stille krav til ledelsesmøderne.

Hans forholdsordre bestod af de otte punkter, du kan læse her og siden klippe ud og hænge op ved mødelokalet. Ved at insistere på disse enkle krav til ledelsesmøders effektivitet fik den unge konsulent succes med sit fabriksbesøg, selv om han blev mødt med skepsis ved ankomsten. Produktionen steg faktisk 20 procent.

De otte regler kan lyde som en selvfølge. Det er de ikke – tro mig! Der holdes hver dag titusindvis af møder, som munder ud i intet – på grund af uklar dagsorden, mangel på personligt ansvar for udførelsen af opgaver og manglende opfølgning.

Jeg har hørt om organisationer, hvor ævle-bævle-kulturen er så udbredt, at folk har alvorlige problemer med at få tid til deres daglige arbejde, så de hele tiden må tage aftenen til hjælp. Nogen burde regne ud, hvad sådanne forgæves møder koster i samlede timelønninger.

Mange mødedeltagere tror, de kan frelse verden. Derfor bruger de mødets første halve time på at tale om alt muligt andet end dagsordenen. Men værst er de, der bilder sig ind, at de har skabt den verden, de er til møde om. Den slags fantaster kan forvandle et mødebord med ti kloge hoveder til én tåbe.

Det er elementært at nævne det, men ofte kan problemer løses helt uden møder. For eksempel i en åben dør, hvor to mennesker finder en løsning – uden at involvere en masse kolleger. Er det udemokratisk? Ja, hurra! Ja, lige præcis!

Virksomheder skal ikke drives som folketing. Lad politikerne om at spilde hinandens tid. Det sker der sjældent noget ved. Jeg kunne dog ønske, at Folketingets ferier var længere end de nuværende fire måneder. Jeg mener, at lukning af tinget i otte måneder årligt vil være et tigerspring ind i fornuften. Det vil koste langt færre fejltagelser og øge sandsynligheden for, at tåbelige lovforslag aldrig bliver vedtaget. Det bør tværtimod være et krav, at en ny lov kun kan vedtages, hvis to gamle ophæves.

Hvad angår reduktion af mødehelvedet burde man begynde med at afskaffe det ulidelige gruppearbejde, som har hærget folkeskolerne i 50 år – og virket alt for godt som reklame for voksenmøder.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen