Feriepenge er barnepigeri

'GRUNDLÆGGENDE er det socialdemokratisk barnepigeri, at der overhovedet findes feriepenge. Tanken bag er, at far nok ville drikke hele lønnen op, hvis han fik adgang til den,' skriver Bent Falbert i anledningen af S-regeringens plan om at forvalte danskernes egne penge. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
'GRUNDLÆGGENDE er det socialdemokratisk barnepigeri, at der overhovedet findes feriepenge. Tanken bag er, at far nok ville drikke hele lønnen op, hvis han fik adgang til den,' skriver Bent Falbert i anledningen af S-regeringens plan om at forvalte danskernes egne penge. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

POLITIKERNE strides heftigt om, hvor mange feriepenge lønmodtagerne skal have lov at få udbetalt. Der er tale om penge, som arbejdende danskere optjener ved overgangen fra et gammelt til et nyt princip.

REGERINGEN FORESLÅR, at der udbetales et beløb svarende til optjeningen af de ekstra feriepenge i perioden september til og med december 2019. Nogle borgerlige partier vil øse endnu flere af de indefrosne penge ud.

Alternativet kunne være at lægge de 100 milliarder kroner i en statsfond, hvilket Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation oprindeligt hittede på. Der er efterhånden ringe forskel på de magtkoncentrationer, som de to hensygnende foreninger ønsker sig.

TO UGERS feriepenge vil svare til små 30 milliarder kr., men der skal betales skat af beløbet, så halvdelen svirper tilbage i skattekasserne. Alligevel mener diverse kloge økonomiske hoveder, at manøvren vil igangsætte så megen aktivitet, at kongeriget hurtigt genvinder kræfterne.   

MEN SOM SÆDVANLIG i Danmark indebærer enhver forandring nyt bureaukrati, hvorimod ingen tænker på forenklinger.

Jeg har ellers en probat kur mod nye forviklinger af feriepengesystemet: Drop det!

GRUNDLÆGGENDE er det socialdemokratisk barnepigeri, at der overhovedet findes feriepenge. Tanken bag er, at far nok ville drikke hele lønnen op, hvis han fik adgang til den. Derfor skal der måned efter måned sættes penge til side, så hele familien har råd til at tage på ferie. Altså den mest gennemførte mistillid til danskernes evne til selv at disponere deres indkomst.                

For mit indre øre hører jeg den til ulidelighed omsorgsfulde Mette Frederiksen forklare endnu en gang, at hun vil passe på os, så vi alle sammen kan få råd til en dejlig ferie.

HELE KONSTRUKTIONEN er nedværdigende formynderi. Folk burde løbende over året få udbetalt deres fulde gage, som mange allerede får det. Lad så hver enkelt afgøre, hvor meget man vil sætte til side til ferie – ligesom man gør det til alle mulige andre opsparingsformål. Det er ikke noget, politikerne skal blande sig i.

DER FORETAGES jo heller ikke nogen offentlig tvangsopsparing til køb af julegaver, boliger til børnene, nye møbler, sommerhuse eller biler. Det klarer vi selv.

Hvorfor så lige netop bevare – og nu yderligere komplicere – et formynderisk feriepengesystem?

Drop det og lad folk selv råde over deres penge, efterhånden som de tjener dem.   

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
178 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen