Find nu de kloge penge frem

Hvad med at gøre sig fri af vanetænkningen, spørger Bent Falbhert i anledning af lønkonflikten med sygeplerskerne. Foto: Finn Frandsen
Hvad med at gøre sig fri af vanetænkningen, spørger Bent Falbhert i anledning af lønkonflikten med sygeplerskerne. Foto: Finn Frandsen
Følg Opinionen

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

DET ER ET SVÆRT tidspunkt – 20.maj - sygeplejerskerne har valgt at føre lønkamp på. Coronaen beslaglægger i forvejen en del personale, og blandt patienter, som må vente på behandling, stiger utålmodigheden.  

DEN BLIVER IKKE MINDRE af, at diktator Mette Frederiksen glemmer at indfri sit valgkampløfte om 1.000 ekstra sygeplejersker. Uden for statsministerens kontor er det fortsat en gåde, hvor de skal komme fra. Og gjort iskoldt op er det reelle behov 1.000 sygeplejersker om året de næste seks år.  

DER ER TALE om en profession, som de fleste ser på med velvilje. Sympatien er bare aldrig omsat i lønforhøjelser. År for år er sygeplejersker sakket bagud i forhold til andre fag med mellemlange uddannelser. 40.000 kr. er blevet en almindelig månedsløn, og de hvide kvinder siger nej til en lønstigning på sølle fem pct. over tre år, for den vil ikke udjævne forskellen. 

Til sammenligning får skolelæreren 43.500 kr. og politimanden 43.000.  

MEDVIRKENDE til de stillestående lønninger har været, at sygeplejersker i misforstået solidaritet har været imod lønspredning. Over- og afdelingssygeplejersker kunne med væsentlig højere gager trække kolleger uden ledelsesansvar med op ad lønstigen. Men deres ikke synderligt opvakte fagforbund, Dansk Sygeplejeråd, har aldrig begrebet den sammenhæng.  

DET MEST probate middel mod sygeplejerskemanglen vil være, at de arbejder længere. Halvdelen er på deltid, end tredjedel er kun på job 

30 timer ugentligt, og 15 pct. arbejder under 30 timer. 

HVIS FORHANDLERNE gjorde sig fri af vanetænkning og tilbød klækkelige lønforhøjelser for at arbejde mere og for at påtage sig større personligt ansvar, ville en stor arbejdskraftreserve blive fristet til at tage flere timer. 

Penge er sådan et glimrende overtalelsesmiddel.  

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
178 kommentarer
Vis kommentarer
Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind