Fyldte fængsler og nye våben

'Jeg gad vide, hvem der er så påtrængende et behov for at skyde, at hele våbenlageret skal udskiftes,' undrer Bent Falbert sig i anledning af, at politiet vil ny og bedre ildkraft. Foto: Jens Dresling
'Jeg gad vide, hvem der er så påtrængende et behov for at skyde, at hele våbenlageret skal udskiftes,' undrer Bent Falbert sig i anledning af, at politiet vil ny og bedre ildkraft. Foto: Jens Dresling

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

MAN KOMMER NEMT til at fundere over fremtidens beboersammensætning i fængslerne, når man studerer Justitsministeriets nye statistik.

Indvandrere og efterkommere udgør 13 procent af landets befolkning. Men de besætter over halvdelen af pladserne til indsatte.

I KØBENHAVNS overbelagte fængsler har 68 pct. af de 637 fanger fremmed baggrund. I samtlige lukkede fængsler og arresthuse i landet udgør de 52 pct.

Skal vi være bekymrede over antallet eller glade for, at de mange forbrydere midlertidigt er fjernet fra gaderne? Søren Pape Poulsen som i sine yngre dage var justitsminister, synes, det er glimrende at holde så mange bag tremmer. Så længe de er dér, laver de ikke ulykker, mener han snusfornuftigt.

NICK HÆKKERUP, denne tids justitsminister, ser ud til at dele synspunktet. Han kæmper i finanslovsforhandlingerne for at få 95 mio. kr. til etablering af 160 nye celler i Sønder Omme og Nyborg fængsler, som skal stå klar i 2022-23.

Der er hårdt brug for dem. Belægningsprocenten er allerede oppe på 103.   

POLITIET er mere bekymret over, at de ikke kan få ram på forbryderne uden for fængslerne, fordi deres våben er for gamle. Derfor beder politiledelsen om 13.000 pistoler og 3.000 karabiner til 150 mio. kr. Det er 9.000 kr. stykket.

Politiledelsen mener, at de nuværende maskinpistoler af typen MP5 anvender projektiler, der er for svage til at trænge gennem moderne skudsikre veste.

JEG GAD VIDE, hvem der er så påtrængende et behov for at skyde, at hele våbenlageret skal udskiftes? Der går jo måneder mellem, at danske politifolk løsner et skud. Jeg kan slet ikke huske, at der er anvendt kraftigere våben end pistoler, siden politiets aktionsstyrke dræbte Krudttøndeterroristen på Frederikssundsvej i København 15. februar 2015.

Jo, for resten blev der også affyret et vådeskud med maskinpistol 16. maj 2018 ved synagogen i København, men det var en fummelfingret soldat, der ramte en politimand i armen.  En mere moderne våbentype havde næppe afværget ulykken.

I STEDET FOR at forøge politiets ildkraft synes jeg, det kunne være nærliggende at forbyde civiles brug af skudsikre veste. Dermed vil argumentationen for skarpere ammunition bortfalde.

Hvis politiet samtidig var grundigere med at afvæbne bandemedlemmer, ville behovet for drabeligere skydevåben og flere fængselspladser mindskes yderligere. For det er næsten udelukkende i de kredse, man går rundt med skydevåben.

Sådan kunne løsning af to problemer plus to besparelser gå op i en højere enhed.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
31 kommentarer
Vis kommentarer