Giv Søren Pind tjansen til 162.000 kr. om måneden

Hvis Lars Løkke får chancen for at udnævne næste EU-komissær, bør han vælge den aftrådte Søren Pind, mener Bent Falbert. Foto: Jens Dresling
Hvis Lars Løkke får chancen for at udnævne næste EU-komissær, bør han vælge den aftrådte Søren Pind, mener Bent Falbert. Foto: Jens Dresling

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

DET ER IKKE TOSSET at blive EU-kommissær. Interessen for at afløse Margrethe Vestager til sommer er stor. Ud over magt og prestige giver jobbet en månedsløn på 162.772 kr. svarende til 1.953.264 kr. årligt. Til sammenligning tjener statsministeren 1.534.599 kr.

En anden forskel er, at der findes en regn af tillæg til kommissærer, så de ikke behøver at slide ret meget på grundlønnen.

Hvem skal arve tjansen? Jeg foreslår Søren Pind. Men først et par mellemregninger:

MANGE SYNES, Vestager er så dygtig og modig, at hun bør fortsætte. Det er der stærke argumenter for. Hendes milliardbøde til Apple, hendes undersøgelse mod IKEA for skattefusk og mod McDonald's for direkte nulskat-fiduser har virket imponerende uforfærdet.

Men Lars Løkke har tidligere køligt afvist at forlænge hende. Det er simpelt hen i lodret strid med dansk parlamentarisk smålighed at forære gode poster til folk fra andre partier.

Den radikale Vestagers udnævnelse er en undtagelse, som må tilskrives Helle Thorning-Schmidts manglende kendskab til Danmarks partipolitiske tradition for selvgodhed.

HVIS METTE FREDERIKSEN mod min forventning når at sætte sig i statsministerstolen, inden udnævnelsen skal ske, har hun et problem, for lysende talenter til EU-tjansen flokkes ikke i Socialdemokratiet. Der er ikke megen fremtid i gamle tusser som Henrik Dam Kristensen, postbuddet fra Vorbasse krigshavn eller den stille slider og futtogs-elsker Magnus Heunicke.

Det kunne være fristende for Mette at eksportere den socialdemokratiske skudes løse kanon, gruppeformand Henrik Sass Larsen, til Bruxelles. Men faren for international ballade er nok for stor. Dén risiko løber hun ikke med politisk ordfører Nicolai Wammen, men han færdes mentalt som en 80-årig.

TILBAGE ER NICK HÆKKERUP, som ikke er det lyseste hoved fra dén politikerfamilie, og letvægteren Dan Jørgensen, den danske frikadelles bedste ven. Vil Mette absolut have en kvinde på posten, er folketingsgruppens eneste allround-talent det utrættelige snakketøj Pernille Rosenkrantz-Theil, som repræsenterede Enhedslisten i Folketinget så sent som i 2007 og derfor stadig lugter af port. Nu agerer hun socialakrobatisk ordfører for hvad som helst, bare der er et tv-kamera i nærheden.      

MEN I KREDSEN AF ALVIDENDE politicuser tilhører jeg en minoritet, der tror, at det bliver Lars Løkke, der kommer til at udnævne Danmarks næste kommissær. Han har utvivlsomt en våd drøm om at sende konkurrenten Kristian Jensen ud af landet, men dét går nok ikke. Manden vil antagelig insistere på sin førstefødselsret til Venstre-tronen, som i sin tid blev lovet ham i en kælder i Odense.

Løkke kunne derimod vælge et hurtigtvoksende talent som Jakob Ellemann-Jensen, der både har begreb om politik og humor. Ja, endda selvironi, hvilket ikke er en færdighed, han har med hjemmefra.

MEN DET MEST INTERESSANTE valg ville være Søren Pind. Han har de formelle papirer i orden: jurist, borgmester, folketingsmedlem, minister for udvikling, integration, justits, uddannelse.

Han forlod på eget initiativ regeringen i maj 2018, fordi han havde fået nok og karrieremæssigt var sat et trin tilbage fra minister for justits til uddannelse og forskning. Kommissærposten kunne give ham lyst til en tur mere i manegen.

UD OVER PINDS PRAKTISKE baggrund synes jeg, han menneskeligt er den mest interessante kommissær, der lader sig opdrive i Venstre. Han er ikke et siv, der svajer i storme. Tværtimod har han gang på gang vist sig som et fribårent menneske, der turde tale magten midt imod. F.eks. da han havde civilcourage til at lancerede sine uvelkomne ti liberale teser op til et landsmøde i partiet.

Det job, han tiltrådte i oktober som arbejdende bestyrelsesformand og investor i et cybersikkerhedsfirma, kan umuligt udgøre en tilfredsstillende fremtid for ham.

SÅ HVIS LARS LØKKE ikke kan overvinde sig til at forlænge den effektive Margrethe Vestager som EU-kommissær i endnu en periode, får han vanskeligt ved at finde en mere velegnet kandidat i sit parti end Søren Pind.     

I øvrigt beklager jeg, hvis mit forslag virker ødelæggende for Søren Pinds fremtid.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
180 kommentarer
Vis kommentarer