Google og Facebook snupper hele kroppen

Tech-giganterne frygtes i Tyskland. Her en tidligere demonstration i Berlin mod opførelsen af et Google-hovedkvarter for Tyskland. I denne uge har Det føderale Kartelkontor eksempelvis givet Facebook ordre til ikke at kombinere brugerdata fra dets Instagram, FacebookAps og WhatsApp. Foto: Getty Images
Tech-giganterne frygtes i Tyskland. Her en tidligere demonstration i Berlin mod opførelsen af et Google-hovedkvarter for Tyskland. I denne uge har Det føderale Kartelkontor eksempelvis givet Facebook ordre til ikke at kombinere brugerdata fra dets Instagram, FacebookAps og WhatsApp. Foto: Getty Images

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

DET SVIMLER, når man læser high tech-giganternes regnskaber for 4. kvartal 2018. Facebook omsætter for 110 milliarder kr., Alphabet (Googles ejerselskab) for 256 mia. kr.

Men det er fremtidsperspektiverne, der kan give koldsved.

Alphabets sundhedsdivision Verily har udviklet prototypen på nogle sko, der måler din vægt og også slår alarm, hvis du falder. Flere målepunkter er under udvikling. Du kan også få gamacher, der røber, om du dyrker din yoga korrekt. En jakke, der tager mobilen. Monitorer, der styrer din søvn og måler din frugtbarhed.

DET LYDER UMIDDELBART hjælpsomt alt sammen. Problemet er, at vores omgivelser kan tappe oplysningerne. Nogle af dem vil forsikringsselskaber gerne have til rådighed, når de skal beregne risici. Vores data kan sælges for mange penge af Google og Facebook til firmaer, der kan målrette deres markedsføring til folk, de véd interesserer sig for bestemte områder.

VI KENDER DET allerede. Hvis vi har været i Venedig, bombarderes vi det følgende år med tilbud fra lokale hoteller, biludlejere og restauranter. Vores færden bliver sammen med vore menneskelige styrker og svagheder simpelthen målt op og solgt for formuer.

Inden vi bliver viljeløse ofre på endnu flere felter, tror jeg, tiden er inde til at lovgive om nogle begrænsninger, selv om det er moderne at tro, markedet selv ordner alt.

DET ER NETOP i denne uge sket i Tyskland, hvor Det føderale Kartelkontor har givet Facebook ordre til ikke at kombinere brugerdata fra dets Instagram, FacebookAps og WhatsApp.

Tyskerne er grundige folk. Indgrebet sker efter tre års efterforskning af konkurrenceforholdene og omfanget af salg til annoncører. Facebook forsvarer sig med, at firmaet er nødt til at være aggressivt for at stå sig over for konkurrenter. Men den forklaring trækker ingen tårer, når man véd, at foretagendet sidder på 95 pct. af det tyske sociale mediemarked.

I STORBRITANNIEN og USA arbejdes der også med at udtænke indgreb, som kan begrænse de få gigantforetagenders fortsatte monopolisering af snart sagt ethvert marked.

HOS OS VIRKER DET, som om kommissær Margrethe Vestager i Bruxelles er den eneste danske politiker, der har blik for det ’markedsdiktatur’, der florerer. Tiden er inde til, at andre vågner op.      

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
16 kommentarer
Vis kommentarer