Grådighed er godt

Michael Douglas spiller virksomhedsslagteren Gordon Gekko i 'Wall Street', en profetisk figur ifølge Bent Falbert.
Michael Douglas spiller virksomhedsslagteren Gordon Gekko i 'Wall Street', en profetisk figur ifølge Bent Falbert.
Følg Opinionen

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

'POINTEN ER, mine damer og herrer, at grådighed – i mangel af et bedre ord - er god. Grådighed tydeliggør, skærer igennem og fanger essensen af ånden i udvikling. Grådighed – i alle dens former – grådighed efter livet, efter penge, efter kærlighed, efter viden – har markeret menneskehedens opadgående søgen.'

DET ER IKKE MIG, der siger sådan. Det er virksomhedsslagteren Gordon Gekko, spillet af Michael Douglas i filmen 'Wall Street' fra 1987. Hvis nogen troede, at filmens rå, satiriske afsløring af ubegrænset begærlighed ville højne moralen, tog de grueligt fejl. Grådigheden er kun tiltaget i de forløbne 31 år.

ANKLAGEMYNDIGHEDEN har netop taget hul på en gigantisk sag om moms-og skattesvindel til en halv milliard kroner. Fikse platugler har ligefrem oprettet en firmaklub til systematisering af fiduserne.

I bilindustrien er den legendariske Carlos Ghosn nylig arresteret for at svindle en del af sin gage uden om skattevæsenet i Japan. Det drejer sig om 290 mio. kr. – i 2017 alene om 112 mio. kr. Sjovt nok samme beløb, som den danske kontordame Britta Nielsen vred ud af Socialstyrelsen. Hun var dog 14 år om det.

CARLOS GHOSN er manden, der reddede Renault og Nissan fra at gå fallit og fik Mitsubitshi med i bilfamilien. Han fik tilnavnet The Cost Killer, omkostningsdræberen. Drastiske nedskæringer omfattede dog ikke ham selv. Skønt hans indkomst satte ham i stand til at gøre næsten, hvad han ville, var det ikke nok. Han lod bilfabrikkerne betale kostbare privatboliger i flere lande. Rent tyveri.  

DET NÆRMESTE, vi danskere kommer store, grådige tal, er tilfældet Danske Bank. Senest rækker trådene helt op i øverste geled, efter at det er kommet frem, at selv whistlebloweren Wilkinson fra direktionen har modtaget 150.000 kr. i bestikkelse for at holde mund med hvidvaskning af milliarder i Estland.

Det er ikke småsnuskede mafiabosser, der rager til sig. Det er samfundsstøtter som bankdirektører, advokater og revisorer, der er på vej mod anklageskranken. Desværre kommer det til tage adskillige år at trænge bunds i Danske Banks vask af valuta for måske 1500 milliarder kr.  

NYESTE UDVIKLING består i, at en gruppe udenlandske investorer vil sagsøge banken for de giganttab på styrtende aktiekurser, de er ramt af efter afsløringen. Kravet kan løbe op i 100 milliarder kr.

Danske Bank står nu og mangler andre 40 milliarder i egenkapital. Hvem skal betale dem? Det kunne være yndigt, hvis småaktionærer skal punge ud igen.

DANSKE BANK er så stor, at den næppe risikerer lukning, men grådighed har allerede kostet mange så meget, at aflusningen ikke må betyde yderligere tab for godtroende bankkunder.

Vi husker alt for tydeligt, hvor galt det gik med Roskilde Bank. Danske Bank er en anden sag, men grådighed har været drivende kraft i begge tilfælde.

Denne grådighed, det gør så godt at tilfredsstille.

Lige indtil den går over gevind.      

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
22 kommentarer
Vis kommentarer
Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind