Hun er minister uden ansvar

Forsvarsminister Trine Bramsen 'smiler bare sit ’ingen kommentar’ og dasker videre. Oprydning kan man ikke kalde det,' skriver Bent Falbert om skandalerne i Forsvarsministeriet. Foto: Jens Dresling / Polfoto
Forsvarsminister Trine Bramsen 'smiler bare sit ’ingen kommentar’ og dasker videre. Oprydning kan man ikke kalde det,' skriver Bent Falbert om skandalerne i Forsvarsministeriet. Foto: Jens Dresling / Polfoto

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

NÅR ET MINISTERIUM begår svindel, grov magtfordrejning eller giver falske oplysninger til Folketinget, plejer den skyldige embedsmand eller dennes chef at bære ansvaret. Degradering, fyring eller en straffesag er næste trin.

Hvis et sådant ansvar ikke gøres gældende, er områdets minister eneansvarlig. Ud ad klappen, tak.

FORSVARSMINISTER Trine Bramsen er en undtagelse fra denne parlamentariske skik. Skandalerne blæser om hendes ører. Men den 39-årige kvinde smiler bare sit ’ingen kommentar’ og dasker videre. Oprydning kan man ikke kalde det.

Hun er minister uden ansvar.

ET TRÆFFENDE eksempel er den pinlige affære i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, hvor ledende medarbejdere i årevis ragede byggematerialer og inventar til sig på ministeriets regning.

Departementschef Thomas Ahrenkiel blev gjort opmærksom på millionsvindlen i en mail. Men desværre – dén havde han ikke læst, lød hans bortforklaring. Derfor mente han ikke, at der var noget at bebrejde ham. Der var tale om en art undskyldelig uvidenhed.

TRINE BRAMSEN var umiddelbart tavs. Men omsider kvindede hun sig op til lavmælt at mene, at manden burde læse sine mails, ligesom ejendomsforstyrrelsens direktør Hans Høyer og ministeriets koncerndirektør Per Pugholm passende kunne have sagt det til ham med rene ord.

Men Trine Bramsen sparkede ikke Ahrenkiel ned ad trapperne for pligtforsømmelse. Næ, regeringen har sågu udnævnt ham til Danmarks ambassadør i Berlin, og han udtalte glæde ved at skulle tiltræde til september. Det forstår sig. Det er sjovere end at være arbejdsløs. Og tavshed er jo hans diplomatiske speciale.

Mandag aften blev der dog slået et kraftigt skår i glæden, da det pludselig blev meddelt, at han er hjemsendt indtil videre.

AFFÆREN med hærchef Hans-Christian Mathiesen, som netop er idømt tre måneders ubetinget fængsel for tre års embedsmisbrug, er endnu et eksempel på, at ansvaret inden for forsvaret blæser i vinden. Manden misbrugte sin stilling til at  fremme sin kærestes karriere og økonomi med ulovlige midler.

Da forsvarschef Bjørn Bisserup hørte om skandalen, levede han op til ministeriets tradition for at tie om pinligheder. Det var det militære nettidsskrift Olfi, der afslørede nepotismen, men forsvarschefen læser ikke den slags smuds.

Og Trine Bramsen? Hun udbad sig en undersøgelse. Det gør hun altid. I forsvaret er sådan en det samme som et årelangt hjørnespark.

DEN SENESTE AFFÆRE med den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen - plus to kolleger - har igen medført, at forsvarsministeren vil have en undersøgelse.

Der er efterhånden en del at undersøge. Det fremgår, at forsvarets topfolk lever efter en rådden moral, som går ud på at rage til sig og i øvrigt lægge låg på de skandaler, de hører om.

TIL AT STYRE dette uvæsen har Mette Frederiksen udpeget en uerfaren kvinde, som tydeligvis ikke aner, hvad hun skal stille op. Jeg tillader mig at nævne et slogan, som både Trine og Mette kan benytte: Det er aldrig for sent at give op.

Ikke alle egner sig til at være minister. Slet ikke i Forsvarsministeriet.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
63 kommentarer
Vis kommentarer