Annonce:
Annonce:

Hykleren Birthe

Tegning: Allan Buch
Tegning: Allan Buch
Annonce:
Følg Opinionen

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Birthe Rønn Hornbech har altid stræbt efter at fremtræde som den retskafne vicepolitimester, der tog en tørn som politiker med højere retfærdighed som målsætning.

Men det gik splittergalt for Birthe.

I 2011 blev hun fyret som integrationsminister af Lars Løkke Rasmussen, fordi hun havde begået ulovligheder. De bestod i, at hun gennem to år bevidst havde undladt at fortælle 400-500 statsløse unge, at de havde krav på dansk statsborgerskab. De var født i Danmark og havde hele deres verden her. 30 palæstinensiske unge fik ulovlige afslag på statsborgerskab.

Birthe Rønn var advaret af bedre jurister end hun selv om, at fejlhåndteringen var en overtrædelse af Børnekonventionen. Men hun fastholdt sine ulovligheder.

Annonce:

Man kunne altså tro, at Hornbech havde en vis forståelse for, at andre kan begå fejl på området. Men nej. Nu meddeler hun verdenspressen, at hun vil melde sig ud af Venstre, hvis efterfølgeren som integrationsminister, Inger Støjberg, bliver partiformand. Det er især tænkeligt, hvis næstformand Kristian Jensens karriere styrter i grus som udløber af skatteskandalerne. Hornbech har været folketingsmedlem i 25 år samt minister for integration og kirke i tre et halvt, så det må være en stor beslutning.

Men der er altså tale om en ret langsigtet udmeldelse, eftersom hverken Løkke eller Jensen er gået af, og eftersom ingen har opstillet Støjberg som partiformand. Spørgsmålet er, om Hornbech lever længe nok til at opleve den situation. I Venstre ville hendes udmeldelse nok mere blive betragtet som en gave end som en ulykke.

Støjbergs forsyndelse består i, at hun 10. februar 2016 udstedte en instruks til Udlændingestyrelsen om, at barnebrude i flygtningecentre konsekvent skal adskilles fra de mænd, de er gift med, fordi mindreårige ikke lovligt kan indgå ægteskab i Danmark. En 17-årig pige og en 26-årig mand fra Syrien har, siden pigen var 15, ført prøvesag hos ombudsmanden og fået medhold i, at de har lov at leve på samme adresse.

Annonce:

Støjbergs instruks er ifølge ombudsmanden ulovlig, fordi den afskærer en individuel vurdering af hvert enkelt barne-ægteskab. Nu stiller Josephine Foch fra Alternativet og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen krav om en undersøgelseskommission, der især skal hitte ud af, hvornår ministeren blev advaret om sin ulovlige praksis. Man fornemmer, at næste skridt er krav om ministerens afgang.

Det bliver der dog næppe tale om, for Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet står bag Støjbergs fremgangsmåde. Ordfører Dan Jørgensen (S) har ligefrem tidligere trukket Støjberg i samråd i Folketinget for at afhøre ministeren om, hvorfor hun ikke i praksis for længst havde gennemført en faktisk adskillelse af samtlige barnebrude og ægtemænd!

Dan Jørgensen er manden, der har skrevet udkastet til Socialdemokratiets nye principprogram, så man må formode, at folketingsgruppen og partispidserne deler ordførerens ubehag ved at legalisere barnebrude.

Der er næppe tvivl om, at vælgernes store flertal er imod godkendelse af mindreårige i ægteskaber. Jeg synes også, det er uholdbart, at der kan gælde en aldersgrænse for danske unge og en anden for flygtningebørn.

Annonce:

Generalsekretær Steen M. Andersen fra Unicef Danmark har sagt, at ’barnebrude er i strid med Børnekonventionen, så holdningen er krystalklar: Det er et onde’.

Direktør Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår har denne vurdering: ’Det kan være bekymrende, at mindreårige asylansøgere indkvarteres i samme center som deres voksne ægtefælle’.

Det internationale Red Barnet har samme fordømmende indstilling til godkendelse af barnebrude.

Det er komik for viderekomne, at disse organisationer, der er opfundet for at hjælpe børn, er imod ægteskaber med mindreårige – mens ombudsmand Jørgen Steen Sørensen anser en generel instruks om at adskille barnebrude fra deres ægtemænd for at være en overtrædelse af internationale konventioner og dansk ret.

Annonce:

Personligt deler jeg organisationernes og Dan Jørgensens standpunkt: Det burde ikke være dansk politik at godkende brude på 14-15-16-17 år. Hvad foregår der? Sandsynligheden taler for, at pigebarnets mening ikke spiller den store rolle i disse arrangerede ægteskaber.

Men nu retter Inger Støjberg ind – tvunget af ombudsmandens tolkning af retstilstanden, som centraladministrationen plejer at følge: Den art ægteskaber skal nu vurderes individuelt. Det vil utvivlsomt føre til godkendelse af et antal af dem. Næste station kan blive en ny praksis, nemlig at mellemøstlige familier i Danmark sender deres pigebørn til Langtbortistan for at blive gift som mindreårige – vel vidende at ægteskabet nok skal blive godkendt, når parret ankommer til vort forstående land.

Og på sidelinjen ses altså den gevaldige moralist-jurist Birthe Rønn Hornbech, som er forarget over en type juridisk forseelse, som hun selv har overtrumfet for flere år siden. Derfor er hun en hykler.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
45 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: