Ikke engang Mette tror på Mette

Tegning. Allan Buch
Tegning. Allan Buch

Hvordan skal vælgerne turde tro på Mette Frederiksen, når enhver kan se og høre, at hun ikke tror på sig selv?

Jeg synes, dét er det afgørende spørgsmål, som står og blafrer efter sidste weekends kongres i Socialdemokratiet – som partiet igen må hedde efter nogle år med det mindre mundrette navn Socialdemokraterne. En kunstig konstruktion, som ledende kammerater selv væltede omkuld, fordi de hele tiden af gammel vane kom til at sige Socialdemokratiet.

(Den morsomste udtale af navnet stod gamle, konservative Erik Ninn-Hansen for: ’Sjosjarldemokratije’, sagde han. Hvilket intet har at gøre med dagens emne, så jeg skynder mig ud af denne parentes).

Dét, Mette ikke kæmper for med ægte begejstring, er partiets nye flygtninge- og fremmedpolitik.

Når hun taler om den, hører jeg hendes aftenbøn for mit indre øre: ’Kære Vorherre, vi er nødt til at være højlydt skrappere end Danske Folkeparti og hende Inger Støjberg fra Venstre i dele af fremmedpolitikken. Ellers bliver vi beskyldt for at kopiere dem. Det gør vi ganske vist også, men det skal helst ikke se sådan ud.’

En pæn del af kongressens 770 delegerede var lunkne over for formand Frederiksens parti-taktiske spil. Nogle stykker vovede at protestere fra talerstolen. Blandt andre deltagere fra Aarhus. Den bys sosser har altid ligget nogle streger til venstre for de toneangivende københavnske spidser.

I denne runde ville aarhusianerne indføje i partiprogrammet, at Danmark skal modtage det antal flygtninge, der udgør vor beregnede del af FN’s kvotesystem. Den formulering fik ledelsen savet ned til, at partiet helst ser, at FN-systemet anvendes. Der er jo så meget her i verden, man gerne ser – uden at det bliver realiteter.

Tilbage til Mettes troværdighed, når hun pludselig udadtil forsøger at bygge sig op til begejstret agitator med sit synspunkt om, at Danmark ikke magter at modtage 500 kvoteflygtninge. Vi skal lige først have dansker-dresseret alle dem, der slap ind, mens Socialdemokratiet i regering praktiserede en blød linje, siger hun på en lidt kønnere måde.

Selv en sær snegl som Dansk Folkepartis EU-ordfører, cand.mag. Kenneth Kristensen Berth, gennemskuede Mette Frederiksens strammer-forklædning. Magister (i historie og samfundslære) Berth optrådte i en stribe radioprogrammer som det lille barn i ’Kejseren nye klæder’: – Hun har jo ikke noget på.

Så vidt han kunne forstå, var Mettes pludselige skrapsak-manerer ren taktik, der skal tjene til at holde på S-vælgerne, så de hverken løber til DF eller V.

Jeg er overbevist om, at folkepartisten har ret. Udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) har da også siden weekenden opgivet at tale udenom. Antallet af flygtninge spiller en stor rolle. ’Vi er blevet klogere’, erkender han. Det skal man ikke gøre grin med. For alt for mange politikere er bange at skifte standpunkt, selv hvor det er indlysende logisk i en omskiftelig verden.

Mette Frederiksens smarte plan om at hegne Danske Folkeparti og Socialdemokratiet ind i en fold på Sossegården, bliver næppe virkelighed. Det ville ellers være bekvemt for Mette, hvis hun kunne få Venstre og Dansk Folkeparti til at indgå forlig med Socialdemokratiet om håndtering af alle arter fremmede. Så ville ingen af dem kunne klage over graden af stramninger. Standardsvaret ville blive: ’Desværre – vi er bundet af forliget.’

Det er den mest handlingslammende sætning i dansk politisk liv. Fornuften skal altid vente på, at en eller anden forligsperiode løber ud.

Og mens vi venter, kan vi altså muntre os over, at en skuespiller som Mette Frederiksen render rundt og optræder med taktiske synspunkter, som i virkeligheden ikke er hendes.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen