Jo, Uffe, nogle religioner er faktisk bedre end andre

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

UFFE ELBÆKS EVNER som politisk analytiker har aldrig slået mig med beundring. Hans ekspertise ligger mere inden for hjemmegjort folkedans. Men nu går Alternativets politiske leder helt bananas: Manden har tænkt sig frem til, at dansk politik anno 2019 har fællestræk med fascismen i 1930erne! Det udbreder han sig om i Berlingeren – tilsyneladende i fuldt alvor.

FOLKETINGSMANDEN SIGER oven i købet, at hans vurdering af nationens politiske flertal er ’nøgtern’ og ses gennem ’historiske briller’. Det må være en evne til indsigt, han har erhvervet under sine socialpædagogiske studier i Aarhus.

Elbæk vil gerne sætte sig selv på spil ved at sige offentligt, at han ser ’nogle meget stærke tegn, signaler og tendenser’, som minder om 1930ernes fascisme.

NU VAR DANMARK IKKE i front på mange fascistiske områder i mellemkrigstiden. Dog lå vi i spidsen med hensyn til racehygiejne sammen med svenskerne, som målte kraniestørrelser for at vurdere intelligens.

Elbæk nævner fra vor tid en række ’bidder’, som tilsammen skal berettige ham til at mærke fascistiske politiske strømme. Det er sådan noget som smykkeloven, maskeringsforbuddet, håndtryksdebatten, planen om at samle udvisningsdømte på Lindholm samt kritikken af visse internationale konventioner for at være forældede.

DEN ALTERNATIVE LEDER nærer ret stor beundring for sig selv og synes derfor, det er naturligt, at netop han fremsætter den grove anklage mod socialdemokratiske og borgerlige kolleger.

Elbæks egne hykleriske forseelser kommer han ikke ind på. Det er sådan noget som hans rekord i forurenende flyrejser på statens regning og hans utrolige held med at slumpe sig til en særlig billig bolig via et hul i loven. Jeg må forstå, at den slags forhold ligger uden for hans kritiske analyseapparat. Pamperi har jo heller intet at gøre med fascisme.

MEN HOS ANDRE politikere hævder han, at det ekstreme er blevet det normale, og derfor er han nødt til at hejse et flag som advarsel.

Elbæk kan f.eks. ikke tage, at nogle religioner vurderes som bedre end andre. Det er ellers en grundopfattelse, som hele det danske kultur-og samfundssyn hviler på. Selvfølgelig er kristendommens normer bedre for en dansker end f.eks. islams kvindeundertrykkende og demokratifjendtlige krav.

 Man skal være meget alternativ for ikke at se det forhold som vort samfunds klippegrund. Det er ikke kulturkristendommen, der hugger hænderne af folk og spærrer kvinder inde i sorte telte med eller uden kighul.

SELV OM PARTIBOSSEN tager hårdt fat, når han sammenholder mellemkrigstidens voldsregimer med vor tids stramninger af udlændingelovgivningen, gør han det ’med stor varsomhed og faktisk også nervøsitet’.

Det virker bare ikke sådan, når hans fantasi løber af med ham. ’Vi er nødt til at tænke over, hvad vi er ved at blive til som samfund’, mener han.

Uffe Elbæk bør ved samme lejlighed tænke over, hvad der er for nogle fantasifulde beskyldninger, hans alternative hoved lukker ud.   

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
86 kommentarer
Vis kommentarer