'Kære statsminister - det er mit ønske ...'

Kronprinsen vil gerne 'tag ophold i nogle år uden for Danmark' eksempelvis er skisport vanskelig at dyrke herhjemme. Foto: Klavs Bo Christensen
Kronprinsen vil gerne 'tag ophold i nogle år uden for Danmark' eksempelvis er skisport vanskelig at dyrke herhjemme. Foto: Klavs Bo Christensen

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

BEMÆRK: Opinionens Bent Falbert har her skrevet det brev, han mener kronprins Frederik burde sende til statsminister Mette Frederiksen:

KÆRE STATSMINISTER FREDERIKSEN

JEG SKRIVER til Dem på opfordring af min hustru, kronprinsesse Mary, men jeg mener selv det samme, som hun mener. Det princip har jeg haft megen glæde af gennem årene.

Efter min families seneste forfølgelse i pressen trænger vi til at puste ud med en god lang pause fra danske aktiviteter.

I FORBINDELSE med vores families ophold nogle måneder på en skiskole i Schweiz har medierne således gjort at nummer ud af, at vi for ti år siden har købt en skihytte i et pænt kvarter i Verbier, og vi imødeser nu månedlang, kritisk omtale af vores interesse for denne sport.

Ingen tænker på, at den er umulig at dyrke i Danmark. Dansk Vandski Forbund hører ganske vist til min protektioner, men det giver ringe udfoldelsesmuligheder.

DET ER MIT HÅB, at De ser anderledes på sagen end den danske presse. Herunder, at De ikke vil blande Dem i, hvilke ejendomme vi køber. De bør betænke, at det i længden er trættende år ud og år ind at være henvist til de samme otte slotte, som oven i købet ofte er utilgængelige på grund af min mors flytten rundt mellem dem. Hvis det kan blive mellem os, kalder vi hende i familiekredsen Nomaden!      

DER ER MIT ØNSKE, som jeg anmoder Dem om at sanktionere, at kronprinsessen samt min øvrige familie kan tage ophold i nogle år uden for Danmark. Som de véd, er min bror, prins Joachim, for længst flyttet til Paris, og sigtet med nærværende brev er blot at opnå ligestilling med ham.

Der bliver formentlig tale om, at vi overvejende slår os ned i Europa alternerende med et par måneders årligt ophold i Australien i den ubehagelige danske vinterperiode.     

HVAD ANGÅR KONGEHUSETS statsretlige pligter i forbindelse med regeringsskifter etc., ser jeg intet problem. Min mor, dronningen, har masser af kræfter til fortsat at klare den sag, og skulle det knibe, støder min moster, prinsesse Benedikte, gerne til fra Berleburg, især hvis hun kunne betænkes med lidt flere årpenge end de 1,2 mio. kr., hun p.t. modtager. De dækker dårligt benzinen til turen fra Tyskland.

YDERLIGERE SKAL JEG hilse fra kronprinsessen og melde, at hendes nye værdighed som rigsforstander gerne skulle blive anvendt i praksis. Hun foreslår – og jeg mener det samme – at familien fast får stillet et privatfly til rådighed, så en eller flere af os hurtigt kan komme til Danmark. Det virker anakronistisk, at familiens eneste større selvejede transportmiddel er det langsomtsejlende kongeskib.

Samtidig påtænker jeg at rationalisere de praktiske arrangementer, der flyder af mine protektioner. Et eksempel er Danske Døves Landsforbund, hvor jeg vil gå over til skriftlig kommunikation.

BORTSET FRA privatflyet, som virkelig er stærkt påkrævet i vor internationale fremtid, har vi ikke yderligere udgiftskrævende forslag.

Vi takker for Statsministeriets seneste godkendelse af, at prins Joachims årpenge sendes til hans adresse i Paris – uanset at Ekstra Bladet kaldte det grundlovsbrud at betale apanage til kongelige under ophold i udlandet. Denne landsbytyran bør altid ignoreres, uanset regeringens farve.

JEG IMØDESER Deres snarlige svar. Såfremt De ønsker supplerende oplysninger, tager kronprinsessen gerne et møde med Dem. Personligt er jeg straks efter skiopholdet optaget af nogle kapsejladser i Sydeuropa, men vi ses nok til sommer.

Jeg ønsker Dem et behageligt nyt år.

Kronprins Frederik     

13. januar 2020

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
38 kommentarer
Vis kommentarer