Kasketten og friheden

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

JEG BEGRIBER IKKE, at ham med kasketten bliver ved at tiltrække så stor opmærksomhed i alle mulige medier. Der er jo bare tale om et forstyrret brushoved, som vil gøre sig interessant ved at øse kraftudtryk og uforskammetheder ud over både den muslimske og den demokratiske del af den danske befolkning. Indimellem sætter han ild til en koran, og dermed synes hans repertoire at være opbrugt.

JEG ER MULIGVIS tungt opfattende, men tillader mig alligevel at spørge, hvorfor alle Kaskettens smådemonstrationer skal mediedækkes i detaljer? Selv når politiet aflyser hans happenings motiveret med, at han er til fare for sig selv, kaster det omtale af sig.

YDERLIGERE RENDER unge rødhuder rundt i Københavns gader og sætter ild til naboens bil eller smadrer butiksruder – som om det vil få Kasketten til at sidde stille og skrive skøder på sit advokatkontor. Han nyder tværtimod den opmærksomhed, de meningsløse påsatte brande har givet.

EN VIIS MAND mand sagde engang, at ytringsfriheden omfatter retten til at tie. Jeg synes, flere bør benytte det tilbud i forhold til Kaskettens uopfindsomme stunts.

En anden sag er så, at politiet er nødt til at værne Kasketten og hans fjollehoveder mod angreb, når de repeterer deres trættende aktioner. For retten til at ytre sig omfatter også folk med fis i kasketten. Men Danmarks forholdsvis vidtgående ytringsfrihed indebærer ingen pligt til at udbrede det vitterlige vås, blot fordi det kommer ud af en advokatkasket, der siger, han vil være politiker.

YTRINGSFRIHEDEN kalder på væsentligere forsvar, for den er i al sin fornemhed intet ringere end demokratiets forudsætning. Det er derfor udelukket, at den kan rumme forbud mod religioner eller politiske retninger, hvor fortidige eller fjogede, de end kan tage sig ud.

Tværtimod er det smukkeste ved forsvaret for denne frihed, at det kæmper for andres ret at have den stik modsatte opfattelse af din – og af flertallets.

HELE DEN VESTEUROPÆISKE civilisation bygger på den opfattelse, at alle har lov at udtrykke, hvad de mener. Men heraf følge der ingen forpligtelse til at gøre reklame for andres skøre ideer. Med eller uden kasket.    

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
26 kommentarer
Vis kommentarer