Kongehusets uærlige årsregnskab

'Gid prins Frederik ville holde op med sit alt for popularitetsskabende renderi i gaderne. Det er en tarvelig måde at underløbe os demokrater på,' skriver Bent Falbert. Foto: Ernst van Norde
'Gid prins Frederik ville holde op med sit alt for popularitetsskabende renderi i gaderne. Det er en tarvelig måde at underløbe os demokrater på,' skriver Bent Falbert. Foto: Ernst van Norde

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

JEG ER REPUBLIKANER, men ikke praktiserende, sagde Sven Auken engang. Socialdemokraternes sidste vittige formand vidste, at de fleste af hans fæller i arbejderpartiet ønskede kongehuset bevaret, så det ville være en tabersag at forlange republikken indført.

JEG VÉD, at vi danske republikanere ikke engang udgør 20 pct. af befolkningen, og procenten svinder endda for tiden. Gid prins Frederik ville holde op med sit alt for popularitetsskabende renderi i gaderne. Det er en tarvelig måde at underløbe os demokrater på!

MEN NÅR VI åbenbart skal finde os i den forrykte anakronisme med at overforkæle en enkelt indvandrerfamilie, burde vi i det mindste have krav på at se et ærligt regnskab over det kongelige overforbrug.

Så rimelig er verden ikke. Kongehusets årsrapport, som netop er publiceret, medtager kun en begrænset del af de penge, skatteyderne tappes for.

VI FÅR AT VIDE, at dronningen har fået en lønforhøjelse på 117.886 kr. om måneden i 2018, hvilket bringer hendes årsløn op på 81.591.911 kr.

Prins Frederiks månedsløn er 1.692.351 kr. Lillebror Joachim må nøjes med 299.125 kr. Deres hustruer får ti procent af mandens indtægt  

Men samtlige kongelige gager er mere end det dobbelte værd, for de er fritaget for indkomstskat, ligesom alle afgifter refunderes. F.eks. svipper 25 pct. moms tilbage i deres tegnebøger. Joachim scorer således 603.334 kr. i momsrefusion.

Registreringsafgiften på 180 pct. betaler de heller ikke for deres biler, som de i øvrigt i stort omfang har fået foræret.

SELV OM DISSE anselige summer burde udgøre et rigeligt underhold, er kongehusets skjulte udgifter langt større. Livgarden koster f.eks. 122 mio. Gardehusarerne, som følger Margrethe landet rundt på lastbiler, står i 31 mio. kr. Flyvning i forsvarets maskiner løb i 2017 op i 3,3 mio. kr. Kongeskibet, som Margrethe bruger i denne tid, koster 640.000 kr. om dagen at holde flydende. Årlig udgift 40 mio. kr.

Hertil kommer løbende udvendig vedligeholdelse af kongehusets mange slotte. Totalrenovering af Marselisborg er alene løbet op i 33,5 mio. kr.

Ved Gråsten Slot, som bruges meget lidt, er en køkkenhave under indretning. Pris: 22 mio. kr.! Det meste af beløbet betales dog af private hofsnoge, som til gengæld inviteres til højbords nogle gange om året. Sønderborg kommunes skatteydere afkræves over 5 mio. kr. Undskyldningen er, at køkkenhaven ventes at tiltrække turister, så pengene måske kommer hjem igen.

EKSTRA BLADET har tidligere beregnet, at kongehusets skjulte pris er 386 mio. kr. om året. Altså en ganske anden sum end årsrapportens opgørelser.

Hvorfor dog ikke sige sandheden om familien Danmarks svimlende udgifter til familien Rex?

DET VILLE JEG GERNE have statsministeren og kongehusets svar på. Men i Statsministeriet sidder tre informationsmedarbejdere, som ikke har anden kommentar til de uærlige tal, end at statsministeren ikke har nogen kommentar.

Kongehuset tilbyder på sin hjemmeside hele fem kommunikationsmedarbejdere foruden kommunikationschef Lene Balleby. De afviser også at udtale sig om kongehusets sande økonomi.

Næ, det er ikke nemt at være republikaner.          

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
48 kommentarer
Vis kommentarer