Livskunstner på statens regning

Tegning: Allan Buch
Tegning: Allan Buch

Naser Khader – som for tiden er konservativ og kulturordfører – har fået en idé. Erfaringsmæssigt kommer der sjældent noget godt ud af dét, og denne runde er ingen undtagelse.

Her er idéen: De konservative vil give nyuddannede kunstnere et ekstra år på SU efter endt uddannelse. Støtten fra skatteyderne skal hjælpe dem i gang med en kunstnerkarriere uden det krav om jobsøgning, som alle andre ellers må honorere for at komme i nærheden af fælleskassen.

DANSK FORFATTERFORENINGS reaktion er lunken. Jeg tror, de er overvældede over at få stillet gaver i udsigt af netop de konservative. Formand Morten Visby siger, at han gerne vil se forslagets detaljer, før han tager stilling.

Her er det, man spørger: Hvem er Morten Visby? Hvad er han for en forfatter? Svaret er, at han kommer fra en tjans som formand for oversætterne. Han er altså slet ikke forfatter, bare formand for dem.

Økonomisk har han dog klaret sig fint ved år efter år at score et væld af legater fra diverse kunstfonde. 

Mon denne Visby var blevet rigtig forfatter, hvis han havde fået et års statsforsørgelse? Det er ikke til at vide, men det må være sådan noget, Naser forestiller sig.

FOR AT SIGE DET ligeud: Idéen er dødfødt. Det kan ikke være skatteydernes opgave at forsørge et menneske, bare fordi den pågældende tager en uddannelse og meddeler, at nu er hun/han kunstner.

Det står enhver frit for at skrive en bog, komponere en symfoni eller male et maleri. Men det må være op til den enkeltes talent og salgbarhed, om det er til at leve af. Andre end kunstnere har en drøm om en anden levevej end den aktuelle. Der er dem, som gerne vil være vinimportør, designer, restauratør, saxofonist, opfinder eller sanger. Men ingen af dem har krav på offentlig støtte. De må beholde kontor- eller fabriksjobbet, indtil det viser sig, om vingerne bærer inden for den kunstneriske karriere, som må placeres i fritiden.

NASER KHADER ved af egen erfaring, hvor let man laver en bog ved siden af sit faste arbejde. Han valgte at skrive af efter andre og få en journalist til at redigere stumperne! Men inden denne pinlige affære har han – så vidt vides for egen damp – skrevet flere bestsellere om noget, han har forstand på: sit eget liv og islams sammenstød med den kristne verden.

De konservative har regnet ud, at deres forslag om ekstraordinær støtte til nyuddannede kunstnere, vil koste 4,3 millioner kroner. Det lyder ikke af alverden. Da forfatterskoler og kunstakademiker leverer cirka 60 kandidater årligt, bliver der 72.000 kr. til hver.

Det er hverken til at leve eller dø af for et voksent menneske, så jeg er bange for, at Khader er nødt til at hælde ekstra penge i sit forslag, før han for alvor lokker smilet frem på Forfatterforeningens forvænte formands ansigt.

DANMARKS RADIO har fundet en af dem, Nasers parti gerne vil hjælpe i gang. Det er nyudlært tekstildesigner Sofie Osmark Genz. Hun er i gang med et gulvtæppeprojekt. Sofie væver sit gulvtæppe sådan, at det ’udsender forestillinger om, hvad et gulvtæppe er.’ Siger hun.

Det er jo ikke det værste, et nyvævet gulvtæppe kan gøre. Men jeg mener nok, frøken Genz kan frembringe flere gulvtæpper, der siger som et gulvtæppe, uden at blande skatteyderne ind i det.

JAMEN, ER DET IKKE dyrere at have kunstneruddannede til at gå rundt på dagpenge og være til rådighed for arbejdsmarkedet? Jo, hvis de ikke kommer i arbejde, er det dyrere. Dagpengene udgør 13.158 kroner om måneden, mens SU-taksten er 6014 kroner.

Jeg ser altså også for mig, at næste trin bliver et pres for at forhøje SU-taksten, så kunstnerne nærmer sig dagpengemodtagerne.

Men det er ganske enkelt uholdbart at udstyre en enkelt gruppe af unge med et nøler-privilegium, inden de skal ud i den frygtelige virkelighed.

JEG ER BANGE FOR, at Khaders forslag især vil skabe livskunstnere. Altså typer, der nasser sig gennem livet under foregivende af, de tilhører en særlig, ophøjet samfundsgruppe.

Det er sælsomt, at forslaget kommer fra de konservative. Regeringspartnerne Venstre og Liberal Alliance har da også omgående sagt fra. Det var faldet mere naturligt, hvis Naser Khader havde luftet det i sin periode som radikalt folketingsmedlem. Men nu skal der altså trækkes kunstnerstemmer til de konservative.

Det bliver ikke nogen nem øvelse, Naser!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen