Ministrenes kvaler med pengene

'DET VISER SIG, at de ministre, der har særlig travlt med at holde befolkningen i ørerne, selv sjusker slemt med bogholderiet. Justitsminister Nick Hækkerup har således’ glemt’ at registrere rejser til Bruxelles og Luxembourg ’på grund af en fejl’,' skriver Bent Falbert, der også fremhæver politikernes trang tilat bevilge sig selv rigeligt med penge. Foto: Alexander Klug
'DET VISER SIG, at de ministre, der har særlig travlt med at holde befolkningen i ørerne, selv sjusker slemt med bogholderiet. Justitsminister Nick Hækkerup har således’ glemt’ at registrere rejser til Bruxelles og Luxembourg ’på grund af en fejl’,' skriver Bent Falbert, der også fremhæver politikernes trang tilat bevilge sig selv rigeligt med penge. Foto: Alexander Klug

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

JEG KAN DÅRLIGT tro rygter om, at Christiansborgs flittige aktører savner penge. For uanset om de sidder i regering eller opposition, er ledende politikere ferme til at gramse i fælleskassen til fordel for partierne.

For at afværge kritik, lader de nu om dage parti- og gruppestøtten følge prisudviklingen, så forhøjelser ikke udstilles offentligt.

SÅDAN GÅR DET til, at en stemme ved folketingsvalg nu årligt udløser 33,50 kr., ved kommunevalg 7 kr. og en regionsstemme 4,75 kr. Det indebærer den urimelighed, at Klaus Riskær hvert år napper 488.400 kr. og Rasmus Paludan 1.041.000 – skønt de ikke fik valgt et eneste folketingsmedlem.

EFTER VALGET betænkte Socialdemokratiet sig selv med en årlig partistøtte på 30.523.000 kr., mens Venstre hævede 22.611.204 kr. Dygtigt scoret i betragtning af, at politiske partier slet ikke er nævnt i grundloven! Den samlede partistøtte udgør 118.927.990 kr. årligt.

Hertil kommer skatteydernes tvangsopkrævede kontanthjælp til folketingsgrupperne. Den løb i 2017-18 op i 183.155.000 kr., hvoraf S tog 41.299.000 kr. og Venstre 27.544.000.

FOLKETINGETS FORMAND skal påse, at skatteydernes penge går til politisk oplysning og ekspertbistand, men kontrollen er lemfældig. F.eks. slap daværende S-gruppeformand Henrik Sass Larsen uantastet fra at bestille kunstneren Kehnet Nielsen til at male en billedserie til gruppeværelset med en løgnagtig fremstilling af den socialdemokratiske partihistorie. Sass affærdigede kritik af den dyre bestilling med, at Nielsen ikke var betalt af skatteyderne. Pengene blev nemlig ikke hentet fra parti- eller gruppestøtten – men fra ’partiets egne midler ’, forklarede Sass. Og så gled dén igennem, skønt ingen aner, hvad partiets ’egne midler’ er. Trykker S selv pengesedler?

ENDNU MERE ubegribelig er skiftende ministres kvaler med korrekt afregning af deres personlige forbrug. For at ’forebygge og forhindre magtmisbrug’ har seks mistænksomme partier aftalt en åbenhedsordning. Enhver – i praksis visse journalister – skal kunne følge ministrenes udgifter til overnatning, rejser, gaver, mad og drikke. Men på sælsom vis er der altid rod i regnskaberne, skønt enhver minister véd, at emsige pressefolk mindst en gang om året forlanger bilagene udleveret. Uregelmæssigheder kommer altid frem. Denne gang har Berlingeren undersøgt ministrenes forbrug i første halvår af regeringsperioden.

DET VISER SIG, at de ministre, der har særlig travlt med at holde befolkningen i ørerne, selv sjusker slemt med bogholderiet. Justitsminister Nick Hækkerup har således’ glemt’ at registrere rejser til Bruxelles og Luxembourg ’på grund af en fejl’.

TILSVARENDE har skatteminister Morten Bødskov forsømt at opgive tre rejser. Glemsomhed af den art forekommer i mange ministerier. Herunder er det småt med oplysningslysten, når det gælder flyrejser. Det hænger muligvis sammen med regeringens erklærede mål om at rejse så klimavenligt som muligt, så den kan være et godt eksempel for folket.

KØNT SER DET ikke ud, at erhvervsminister Simon Kollerup er fløjet 14 gange til Jylland, og at undervisnings- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har taget ti ture i luften.

Uanset miljøpropagandaen er det sjældent, at ministre tager toget. Derimod forekommer det jævnligt, at de rejser samtidig med to transportmidler. Nemlig når de flyver til Jylland, mens ministerbilen med tomt bagsæde kører til provinslufthavnen for at samle ministeren op, så excellencen kan ankomme standsmæssigt til mødet.

DET ER PINLIGT, at regeringsmedlemmer først krænker deres løfte om at bruge klimavenlig transport – og derefter snyder med at registrere de faktiske transportformer i håb om at tage sig fromme ud.   

Jeg ville have mere respekt for ministrene, hvis de droppede hykleriet og sagde rent ud: Vi bruger fly, ministerbiler og tog, som det passer os. Vort arbejde er så vigtigt, at hensyn til miljøet kommer i anden række. Færdig!

Se dét ville være ærlig snak.         

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
23 kommentarer
Vis kommentarer