Myten om de røde unge

Tegning: Allan Buch
Tegning: Allan Buch

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Det var engang populært at sige, at hvis folk ikke stemte rødt som unge, havde de intet hjerte – og stemte de ikke blåt som ældre, havde de ingen hjerne. Ud fra den antagelse er flertallet af vor tids unge hjerteløse – men rene sataner til at tænke.

Vi, der var unge i 1970’erne, kan se fuldstændig bort fra, at nutidens unge repeterer vores politiske vurderinger.

Det er spændende at dykke ned i resultaterne af det simulerede folketingsvalg, som 63.000 elever i landets 8., 9. og 10. klasser gennemførte 2. februar efter tre ugers debat og politisk fordybelse udformet som valgkamp. Folketinget og Undervisningsministeriet stod for arrangementet.

Man kunne forestille sig, at unge blev draget af Alternativets rablende cirkusnumre, Enhedslistens fromme, men resultatløse protest imod alt – eller Nye Borgerliges totalitært firkantede fremmedpolitik. Men sådan gik det slet ikke.

Uffe Elbæk måtte nøjes med 6,8 procents stemmeandel, og Nye Borgerlige passerede ikke engang spærregrænsen på to procent

Enhedslisten fik kun 6,1 procent. De unge længes ikke efter et socialistisk paradis 27 år efter det kommunistiske Europas sammenbrud. Hverken partiets kvikke, unge speedsnakkende piger i udstillingsvinduet eller de gamle mandlige kommunister i baglokalet virker dragende på unge. I Blågårds skole på Nørrebro rydder Enhedslisten dog bordet med 90 procent af stemmerne. Den bydel er også EL-højborg blandt voksne vælgere.

Skolevalgets største parti blev såmænd Venstre med 19,1 procent – et tal, partiet ikke kan juble over. For det udgør en katastrofal tilbagegang på 8,3 procentpoint i forhold til 2015!

Socialdemokratiet fik næstflest stemmer: 15,6 procent mod 17,6 året før. Også flovt. Mette Frederiksen er absolut ikke nogen stemmemagnet blandt de unge, der får adgang til rigtige stemmesedler om et par år.

Sammenlagt løb V, LA, K og DF med 53,8 procent af stemmerne, hvortil kommer Nye Borgerliges uanvendelige 1,4 procent

Forskellen mellem de unges stemmeafgivning i landsdelene er større end blandt voksne vælgere. I hovedstaden er der klart rødt flertal: 55,1 procent mod 44,9 til de borgerlige.

For Liberal Alliance blev skolevalget en dundrende succes. Størst på Østskolen i Faxe, hvor to ud af tre stemmer tilfaldt Liberal Alliance. De må have haft besøg af en mere karismatisk person end Anders Samuelsen. Partiet bliver nummer tre på toplisten med et drømmevalg i hele landet på 13,5 procent svarende til 25 mandater i Folketinget.

Uffe Elbæk forstår godt, at Liberal Alliance løber med dobbelt så mange stemmer som Alternativet, siger han til Berlingeren. Han tilskriver det Liberal Alliances klare mål, som enhver kan forstå. Han har unægtelig ret i, at det er betragteligt vanskeligere at hitte ud af, hvad Elbæks egen forvirrede flok mener om verden i denne uge.

Den anden overraskende store vinder blandt børnevælgerne er de konservative med 12,8 procent Det svarer til 23 mandater – mod de seks, partiet råder over i dag. Tilliden til Søren Papes evner som genrejser af partiet har ellers været svær at øjne. Men skoleeleverne firedobler altså det konservative mandattal i forhold til det seneste virkelige folketingsvalg i 2015. Måske er der mere fremtid i den mand, end mange voksne vælgere tror.

De radikale, som stadig har et vist tag i skoleverdenen, blev halveret ved 2015-valget. Forhenværende partichef Marianne Jelved var på nippet til at blive smidt ud af tinget, og halvdelen af befolkningen ved stadig ikke, hvem Morten Østergaard er. Men på skolerne klarede de radikale alligevel at tiltrække 11,4 procent af stemmerne, hvilket svarer til partiets styrke inden voksenvalget for to år siden.

SF ligger i bunden og roder rundt med 5,3 procent af skoleelevernes stemmer.

Som nævnt: Myten om, at de unge er gevaldigt røde i betrækket, er altså – en myte.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
30 kommentarer
Vis kommentarer