'På det jævne, på det jævne'

'Det er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der har fået på hjernen, at au-pair-ordningen skal afskaffes, fordi den ikke (længere) udgør en kulturel udveksling – men drejer sig om billig hushjælp og børnepasning,' skriver Bent Falbert. Foto: Thomas Borberg
'Det er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der har fået på hjernen, at au-pair-ordningen skal afskaffes, fordi den ikke (længere) udgør en kulturel udveksling – men drejer sig om billig hushjælp og børnepasning,' skriver Bent Falbert. Foto: Thomas Borberg

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

DISSE DAGES POLITISKE debat får mig til at mindes den primitive digter H.V. Kaalunds trøstesløse sang fra 1872 ’På det jævne, på det jævne’.

’På det jævne skal du bygge, på det jævne skal du bo’, formaner han os. Det uambitiøse vrøvl bliver fuldkomment i digtets sidste ord: ’På det jævne! Dét er livets sejerssang’.

VEL ER DET EJ. Selvsagt vokser sejrssang aldrig ud af tidens jordstrygende sniksnak om f.eks. au-pair-piger og særligt intelligente børn.

Det er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der har fået på hjernen, at au-pair-ordningen skal afskaffes, fordi den ikke (længere) udgør en kulturel udveksling – men drejer sig om billig hushjælp og børnepasning.

DET HAR SVIRRET med tal, men den socialdemokratiske tænketank Kraka leverede overraskende et overbevisende regnestykke. Det viser, at ud over 4350 kr. i månedlige lommepenge får au-pairerne goder i form af gratis husleje, kost, forsikring, danskundervisning, telefon, buskort og rejse fra og til hjemlandet, i reglen Filippinerne. Samlede månedlige indtægter 10.678 kr. Det svarer til en ufaglært danskers løn ved 30 timers ugentligt arbejde i restaurationsbranchen.

PLUDSELIG VAR den oprørende udnyttelse af filippinerpigerne alligevel ikke så slem, og Tesfaye klappede i. Samtidig forklarede Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard i tv, at hun som enlig mor med to små børn aldrig havde gjort så fin en karriere uden en au-pairs hjælp.

Den udenlandske assistance er en forudsætning for, at kvinder kan gøre topkarriere, hævder hun.

I så fald ser det sort ud for ambitiøse damer, for i de første fire måneder af 2019 er der kun meddelt 307 opholdstilladelser til au-pairer, og antallet ventes at være under 1.000, når året er omme. En årsag er, at staten fra 1. juni kræver sprogundervisning af pigerne for over 17.000 kr.

MEN POLITIKEN, som ikke overgås i fromhed af noget medium på jordkloden, krævede alligevel stop for ’velhavende menneskers udnyttelse’ af asiatisk arbejdskraft.

Her måtte jeg le hjerteligt. For vi har altså at gøre med et såkaldt problem, der er ved at løse sig selv, da det til juni bliver hundedyrt at have sådan en pige i huset.

I øvrigt råder jeg Politiken til ikke at undersøge, hvor mange af mediehusets egne medarbejdere, der har au-pair-piger. Det kunne se dobbeltmoralsk ud, at avisens meningsmagere tordner mod en ordning, som deres kolleger nyder at bruge.

FOR MIG ER DET svært at finde grund til, at Folketinget og regeringen regulerer au-pair-tilgangen. Hvorfor blande politisk styring ind i så lille en sag? Er det, fordi ingen skal have en pige i huset, når ikke alle kan få det?

Samme tankegang trives i dele af skolevæsenet. På Da Vinci-skolen i Esbjerg går 150 børn, som er særligt intelligente, i specielle klasser på 7., 8. og 9. trin. De er udvalgt ved en samtale med den lærer, der har opdaget deres hurtige hoveder.

I STEDET FOR langsomt at kede deres høje intelligens ihjel stimuleres de kløgtige børn med opgaver, der kræver, at de anstrenger sig.

Også i Da Vinci-skolens omgivelser trives smålighed og misundelse. Politiske kræfter vil lukke særundervisningen og overføre pengene til den almene skole, hvor bunden altid kan sluge mere.

Det næste kunne blive, at sangskolen på Sct. Annæ Gymnasium i København blev lukket, fordi alle ikke sang lige så godt som dens elever. 

MEN FORMANDEN for Esbjergs børneudvalg, Diana Mose Olsen, slås for særundervisningen af de kløgtige unge hoveder og siger til Jyllands-Posten: ’Der er ikke noget forkert i at behandle børnene forskelligt. De er forskellige og skal behandles forskelligt, fordi god undervisning nødvendigvis må tage udgangspunkt i de unges ønske og passion.’

Herligt, at en folkesocialist kan hæve sig op over det jævne.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
31 kommentarer
Vis kommentarer