Regeringen vil bestikke EU

Tegning Allan Buch
Tegning Allan Buch

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Briternes farvel til EU får mange virkninger. En af dem er, at EU-institutioner, som i sin tid blev placeret på de britiske øer, nu skal flyttes til et land, der fortsat vil være medlem af klubben. 

For tiden foregår – bag kulisserne – et hundeslagsmål om at gafle European Medicin Agency (EMA) til sig. 20 af EU’s 27 resterende medlemslande har lagt billet ind på at blive værtsnation for EMA. Beslutningen træffes af ministerrådet.

DEN DANSKE  regering har ligefrem bekostet en reklamevideo, der argumenterer for Danmark som det bedst egnede EMA-land. De medvirkende er statsminister Lars Løkke Rasmussen, prorektor og speedsnakker Lykke Friis og den usynlige, såkaldte overborgmester Frank Jensen. 

Overtalelsesforsøget foregår på engelsk – i det omfang, man kan udlægge Frank Jensens indlæg som engelsksproget. Det er ikke nemt at forstå en mand, der dårligt nok kan tale dansk. 

Meget passende præsenteres han som ’mayor’, altså borgmester. Ikke overborgmester. De, der har produceret filmen, har det vel som størstedelen af befolkningen: De kender ham ikke. Hvad skulle han dog også huskes for – fraset sit dårlige engelsk, sin skræk for at tale i større forsamlinger og sin hang til at slikke kvindelige medarbejdere i øret? 

LYKKE FRIIS  stemme pludrer som sædvanlig af sted i et tempo som Gudenåen og nogenlunde lige så uklar, fordi hun æder ordene, inden de er udtalt. 

Lars Løkke lyder til sammenligning nærmest som en indfødt brite, når han fedter for EU-systemet. Han lokker med, at regeringen allerede har lejet to kontortårne – The Copenhagen Towers – og vil stille dem gratis til rådighed for EMA i 20 år! Ikke én krone skal EU op med. Løkke betaler – med dine og mine penge. 

NÅR MAN GRAVER et spadestik dybere, argumenterer regeringen med, at det vil give pragtfulde skatteindtægter at få overført EMA’s 885 stillinger til København.

Hér må jeg le hjerteligt og længe. For EMA’s medarbejdere betaler slet ikke skat til deres værtsnation – men til EU. Husleje skal agenturet altså heller ikke hoste op med. Det er kort sagt alle tiders plan at få raget EMA til Danmark! 

Et nærmere kig på kontortårnene får to slags alarmklokker til at ringe hos mig. 

For det første må det være anstrengende hver dag at gå på arbejde i to bygninger, der ligner dværgudgaver af Twin Towers på Manhattan, som i 2001 lagde hus til vor tids mest gennemfotograferede terrorkatastrofe. Kan det ske igen? Den tanke vil rumstere i hovederne på de mange eurobureaukrater hver dag. 

For det andet må man spørge, om ikke det nærmest har karakter af bestikkelse, når statsministeren åbner skatteydernes tegnebog og leflende lover at stå for huslejen i 20 år. 

Vi taler om et samlet beløb på en milliard kroner. 

Mon EMA virkelig er så rentabel en gæst, at det betaler sig at rulle ikke den røde, men den gyldne løber ud? Jeg tvivler. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
15 kommentarer
Vis kommentarer