Se til Sverige, Margrethe, og lær

'Denne gang rammer svenskerne plet: Fem af kongeparrets børnebørn hældes statsretligt ud af kongehuset,' skriver Bent Falbert og mener det samme bør ske i Danmark. På billedet den svenske konge, prinsesse Sofia og fem måneder gamle prins Alexander ved sidstnævntes dåb. Foto: Jonas Ekstromer
'Denne gang rammer svenskerne plet: Fem af kongeparrets børnebørn hældes statsretligt ud af kongehuset,' skriver Bent Falbert og mener det samme bør ske i Danmark. På billedet den svenske konge, prinsesse Sofia og fem måneder gamle prins Alexander ved sidstnævntes dåb. Foto: Jonas Ekstromer

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

DET HAR ALTID virket trættende på mig at høre om, hvor meget Sverige er foran på diverse områder. Mig imponerer de ikke som foregangsnation. Især ikke, når jeg ser, hvor meget de er foran med at importere flygtninge, som de hverken har boliger eller job til, og som takker med eksplosiv stigning i kriminaliteten.

MEN DENNE GANG rammer svenskerne plet: Fem af kongeparrets børnebørn hældes statsretligt ud af kongehuset. Meget karakteristisk kommer afgørelsen ikke fra den uduelige statsminister Stefan Löfvén (S) men fra kong Carl Gustaf, som en klog rådgiver nok har hvisket i ørerne, at kongehusets er ved at være overfyldt. Kongelige børn er så at sige en invasiv art af menneskeheden.

Der er tale om fem børnebørn, som kun ville komme i betragtning til tronen, hvis de fire prinser og -prinsesser omkom.

HER ER DET, JEG MENER, at dronning Margrethe har meget at lære. Hun holder stift på forældede former i et anakronistisk kongehus. En enkelt gang om året render hendes ældste søn stakåndet rundt i gummisko i nogle provinsbyer og spiller folkelig. Men ellers lader de kongelige fotomodeller og deres familiesammenførte partnere sig ikke se ret ofte, skønt dét præcis er, hvad de får deres mange penge for.

JEG MINDER OM, at den sande udgift til årlig drift af det royale cirkus ikke udgøres af Margrethes skattefri statsydelse på 6.875.000 kr. om måneden plus Frederiks skattefri månedsløn på 1.692.351 kr. og Joachims på 299.125 kr., ligeledes skattefri.

De samlede udgifter til kongehuset løber derimod op omkring 400 mio. kr., når kongeskib, slotte og gardehusarernes hesteskadron regnes med. Det har Ekstra Bladet tidligere godtgjort.

DER ER ALTSÅ NOK af overflødige udgifter at barbere væk. Det ville være en glimrende begyndelse at fjerne Joachims gren af familien fra kongehusets årsregnskab og officielle tilhør. Den 50-årige prins er i forvejen med kone og børn rejst til Paris for at udbygge sin uanvendelige danske militære træning til en ny ubrugelig uddannelse på Ecole Militaire. Manden spiller således ingen rolle i Danmark.

Det strider faktisk imod grundlovens §11, at han får sendt danske skatteyderes penge til Paris. Med lovens klare ord: ’Årpengene kan ikke uden Folketingets samtykke nydes uden for riget.’ Folketinget har ikke haft nogen afstemning om det.      

HOFFET HAVDE ikke desto mindre den frækhed at meddele den borgerlige regering, at Joachim ville have sin skattefri årsløn på 3.589.500 med til Frankrig. Det har han fået, fordi det var vigtigere for daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen at fedte for de kongelige end at respektere landets forfatning.

TILHÆNGERE af det forældede betalingsarrangement kunne jo iværksætte en privat indsamling, hvis de ikke synes, Joachim har nok i de over 100 mio. kr., han har scoret på ejendomshandler. Her var køberne nogle hofsnoge fra det store erhvervsliv, der var så venlige at betale Joachim en hamper overpris.

MED ANDRE ORD: Se til Sverige, Margrethe. Der er noget at lære til efterfølgelse – og du er jo selv halvsvensker, så det burde falde dig let!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
27 kommentarer
Vis kommentarer