Skatteministeren skylder dig 4.700 kr.

Mon skatteminister Karsten Lauritzen selv begriber, hvad han meddeler Folketinget. Foto: Joachim Adrian
Mon skatteminister Karsten Lauritzen selv begriber, hvad han meddeler Folketinget. Foto: Joachim Adrian

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

DU ER HØJST SANDSYNLIGT ikke klar over det, men skatteminister Karsten Lauritzen skylder dig 4.700 kr., som du har betalt i ulovlig moms gennem de seneste ti år.

Et gigantisk gruppesøgsmål er under forberedelse, og du kan indtil 1. oktober 2018 melde dig som deltager i retsopgøret – og dermed sikre dig din del af den ulovligt opkrævede moms.

DET ER SMÅPINLIGT, men sagens omfang er først nu gået op for mig: Foreløbig har 260.000 licensbetalere meldt sig i al stilhed. Det koster os ikke noget, for der er bevilget fri proces til folket.

Du skal bare gå på internettet og registrere dig som interesseret via Foreningen Kræv Licensmoms Tilbage. Det er praktisk samtidig at angive dit licensnummer, som du kan få hos DRs licenskontor, der i årtier har stået for indkradsning af både licens og moms.

TO ADVOKATFIRMAER har sat deres skrappeste skatteretsjurister til at føre sagerne. Hos Plesner er det advokat Tom Kari Kristjansson, der betegnes som Danmarks bedste skattejurist. DLA Piper har den skarpe advokat Peter Lunau Larsen til at forberede stævningen.

Kravet sømmes op på grundlag af EU-domstolens afgørelse i en parallel tjekkisk sag. I dommen fastslås det, at Tjekkiet ikke har ret til at opkræve moms af tv-licens.

ADVOKATERNE ER OVERBEVIST om, at dommen kan bruges til også at fjerne den danske licensmoms. Hvis de får medhold, vil de kræve ti års licensmoms returneret til de deltagende seere og lyttere. I så fald skal skatteminister Lauritzen af med de nævnte 4.700 kr. til de sagsøgere, der har betalt fuld licens i perioden.

Der er uklarhed om forældelsesreglerne for sådan et krav.

Måske kan man kun gå tre år tilbage. I så fald er der tale om 1.500 kr. pr. licensbetaler. De er værd at tage med.

ADVOKATERNES PÅSTAND ER, at en afgift ikke som sådan er momspligtig. Dermed er betingelsen for momspligt på licens ikke opfyldt.

Skatteministeriet er ikke til at drive en aktuel kommentar ud af. Aldrig har så mange i departementet holdt så meget ferie samtidig. De må komme forfærdeligt energiske tilbage til skrivebordene.

I et svar til Folketingets skatteudvalg har minister Lauritzen meddelt, at der ikke er noget at komme efter. Selvfølgelig ikke.

HVIS HAN HAVDE ERKENDT, at licensmomsen udgør endnu en brøler i Danmarks mest skandaleramte ministerium, ville det muligvis have vist sig, at der alligevel fandtes en anden, som ville være skatteminister.

En situation, han tidligere har udelukket på grund af ministeriets elendighed.

Svaret fra ministeren til folketingsudvalget er så tåget og selvmodsigende, at det kunne genbruges i en Holberg-komedie, hvis ikke det var så kedsommeligt. Her er en prøve:

’EU-DOMSTOLEN UDTALER, at en tjekkisk offentlig radiovirksomhed, der finansieres af en obligatorisk, lovpligtig licensafgift, som betales af de personer, der ejer eller er i besiddelse af en radiomodtager, og udøves af et ved lov oprettet radioselskab, ikke udgør levering af tjenesteydelser, som foretages mod vederlag, da der ikke er den fornødne direkte sammenhæng mellem de leverede ydelser og vederlaget i form af licensbetalingen.

Den tjekkiske licensbetaling kan derfor ikke pålægges moms i henhold til de fælles momsregler.’

HOV, HVAD VAR NU DET? Pludselig kommer ministeriet af sted med at give EU-domstolen ret, hvilket denne sikkert er lykkeligt ligeglad med.

Men så følger en argumentation – gennemskuelig som en sandstorm – om, at momssystemdirektivets artikel 370 alligevel lovliggør licensmomsen.

JEG TVIVLER PÅ, at Karsten Lauritzen selv begriber, hvad han meddeler Folketinget.

Men sidste nyt i sagen er, at Skatteministeriet forleden indgik aftale om, at hvis folket vinder retssagen, lover ministeriet at sende alle os på listen de ulovlige momspenge uden mere vrøvl.

Så meld dig omgående.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
99 kommentarer
Vis kommentarer
Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.