Stop undskyldninger til alt og alle

Efter Mette Frederiksen gav 'godhavndrengene' en undskyldning, vil kommunisterne også have en. Men 'vor store leder er givetvis dødtræt af at skulle undskylde historiske forløb,' skriver Bent Falbert, der også er træt af det. Foto: Jens Dresling
Efter Mette Frederiksen gav 'godhavndrengene' en undskyldning, vil kommunisterne også have en. Men 'vor store leder er givetvis dødtræt af at skulle undskylde historiske forløb,' skriver Bent Falbert, der også er træt af det. Foto: Jens Dresling
Følg Opinionen

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

DET HOLDER ALDRG OP: Emsige børne- og oldebørn vil have regeringen til at undskylde historiske forløb, der fandt sted, før ministrene var født. Det drejer sig denne gang om kommunistloven, som enstemmigt blev vedtaget i lands- og folketing 20. august 1941 og to dage efter underskrevet af kong Christian X.

LOVEN SKULLE LEGITIMERE den internering af 150 danske kommunister, som allerede lovløst havde fundet sted efter krav fra den nazistiske besættelsesmagt. 22 af dem mistede livet. Det er en populær opfattelse, at det nidkære danske politi arresterede flere, end tyskerne havde forlangt.

I 2005 undskyldte statsminister Anders Fogh Rasmussen i en tale i Mindelunden, at uskyldige mennesker blev sendt i kz-lejr. Nu forlanger kommunisternes efterkommeres tredje generation, at Vor Store Leder også skal undskylde.

Men Mette Frederiksen har losset kravet over i skødet på justitsminister Nick Hækkerup. Han har sendt kz-fangernes efterkommere et kort brev, hvori han blot tilslutter sig Anders Foghs undskyldning. Men det er de slet ikke tilfredse med. De kræver, at den nuværende regering skal opfinde et arrangement, hvor det kan blive sagt igen-igen.

VOR STORE LEDER er givetvis dødtræt af at skulle undskylde historiske forløb. Hun synes, det er nok, at hun sagde undskyld til Godhavn-drengene 40 år efter deres mishandling.

DET VIL unægtelig få et komisk præg, hvis alle mulige fortidige fejltagelser skal undskyldes. Efterkommerne af de danske kz-kommunister kunne lægge for med at undskylde, at deres forfædre i DKP begejstret støttede nazisterne ved anden verdenskrigs begyndelse og senere jublede over massemorderen Josef Stalins rædselsregime. Eller hvad med, om forsvarsministeren stak briterne en undskyldning for Harald Blåtand og Svend Tveskægs hærgen langs Nordsøens kyster?  

SÅDAN KAN MAN opfinde tusinder af anledninger til at kræve undskyldninger for historiske fejltagelser.

Man kan også lade være og i stedet sige undskyld for nutidens fejltagelser. Som nu på Frederiksberg, hvor byrådet netop over for 363 familier har undskyldt skandaløs behandling af børnesager og fyret den ansvarlige direktør. Sager er der nok af.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
22 kommentarer
Vis kommentarer
Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind