Tænk at 3F vil have mig

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

MAN SKAL JO prøve alting én gang i livet, så selv det usandsynlige måtte vel indtræffe: Jeg har fået en kraftig henstilling om at melde mig ind i fagforbundet 3F , hvis kluntede, fulde navn er Fagligt Fælles Forbund. Umiddelbart ejendommeligt, da jeg gik på pension i 2010 efter 22 år som Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, altså arbejdsgiver. Men jeg må forstå, at 3F optager enhver, der er villig til at aflevere op til 1275 kr. om måneden, bl.a.  til forsørgelse af forbundets 548 ansatte, som givetvis får mere i løn end 3Fs 264.875 almindelige medlemmer, der betaler den.

MEN TÆNK alligevel, at de vil have mig som medlem. De har endda rykket for svar - som om jeg skulle have glemt at betale kontingent. Så for at undgå en inkassosag kommer jeg vel til at henvende mig til 3F, selv om jeg nødig lægger den forvrøvlede sag i forbundets hænder.

JEG VIL NØDIG tilbage til fagforbundenes uniforme livsførelse, dengang da den ideelle lønmodtager begyndte voksenlivet på lærlingehjemmet, købte mad og grimme møbler i Brugsen, holdt varmen med koks og petroleum fra Arbejdernes Brændselsforretning, ferierede i Dansk Folkeferies slidte sommerhuse og endte i Arbejdernes Ligkistemagasin.

INGEN AF DELENE er noget for mig, men kernepunktet i 3Fs argument i hverveskrivelsen er såmænd et ganske andet: Jeg fristes med tilbud om, at jeg kan trække de første 6.000 kr. kontingentkroner fra i skat. 3F er ligesom klar over, at medlemskab anses for at være er en dyr affære, så fradraget gøres til det afgørende kriterium for beslutningen. Man pådrager sig en anselig udgift, men den udgør ’ kun’ 752 kr. om måneden, når skattevæsenet har sakset bundfradraget.

Det er begribeligt, at mange unge mennesker ikke vil bruge penge på medlemskaber, de ikke ser behov for.  Slet ikke, når de ser opmarchen af tilbud, der skal lokke dem ind i folden med alt muligt andet end arbejdsløshedsdagpenge: Diverse forsikringer, ferier, rabatter etc.

3 F LOVER ENDDA at underrette skattevæsnet direkte om fradraget. Jeg skal da ikke have ulejlighed med selv at trække kontingentet fra. 3F ordner det for medlemmerne på linje med mange andre af livets forhold.

Men trods denne pasningsordning for voksne jamrer formand Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation over, at skatteværdien af fradraget er dalet. Hun opfordrer derfor politikerne til at ’stoppe udhulingen’ af fradragsværdien. Tænk, jeg synes, tiden er til at fortsætte denne udhuling. Målet bør være, at enhver – lønmodtager som arbejdsgiver - tegner de forsikringer, hun/han føler behov for – og selv betaler præmien i stedet for at skubbe byrden over på andre mennesker via fradrag.

Jeg beklager, 3F. Det bliver et nej tak til indmeldelse.

 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
57 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller