Tulle og Trump marcherer

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

’MØD KRISTIAN THULESEN DAHL på Arbejdermuseet tirsdag den 11. september kl. 19.’

Sådan lyder overskriften på helsidesannoncer i en række lokalaviser. Emnet er ’den aktuelle politiske situation’. Der er fri adgang, kaffe og kage – og du kan spørge om alt. Valgkampen er i gang.

DET ER TANKEVÆKKENDE, at formanden for det største borgerlige parti som en selvfølge optræder solo i den gamle socialdemokratiske institution. Det er en træffende illustration af, at Dansk Folkeparti er landets største arbejderparti, mens Socialdemokratiet især tiltrækker offentligt ansatte funktionærer, som kan holde møder i DJØF.

DER ER TALE OM en vælgermobilisering, som kan minde om Donald Trumps dragning af alle de usmarte ved valget i 2016. De, der ikke kan fordrage Washingtons arrogante klaner. I lange stræk har Tulles folkepartister det på samme måde med Christiansborgs snirkler. Men efter valget vil Tulle i regering. Stemmerne skal bruges.

TRUMP OG TULLE er ikke selv fri for familiære forbindelser i politik. Begge har let ved at rende ind i deres familier i dagligdagen. Præsidenten beskæftiger børn, svigerbørn og hustruen Melania. Tulle træffer sin bror Henrik i folketingsgruppen og fætter Niels Thulesen Dahl i Udenrigsministeriet, hvor han er særlig rådgiver for Anders Samuelsen. Fætteren prøver at dølge familieskabet ved at kalde sig Niels Th. Dahl.

MEN DET VAR Tulles og Trumps åndelige fællesskab, jeg kom fra: De to blonde herrer er enige om at være nationalister med afsmag for internationale organisationer og indvandring. ’America first’ glammer Trump. Tulle siger ikke ’Danmark først’. Men han mener det.

Tulle bekæmper EU, hvor han kan. Han siger ikke nej til unionens penge men fulgte helst det britiske brexit. Trump melder USA ud af diverse handelsaftaler. Begge går stærkt op i høj beskæftigelse, og der er da også kun tre pct. ledige i Danmark og 3,8 pct. i USA.

METODERNE ER DOG forskellige. Tulle går ind for endnu flere ansatte i velfærdssystemet, mens Trump vil have erhvervslivet til at gro. Det sidste har han meget held med. Lad så andre fratage ham æren.

Amerikansk økonomi boomer, efter at han satte erhvervsbeskatningen ned fra 35 til 21 pct. og skrottede hver tredje regel om offentlig regulering af virksomheder.

Tulle vil hellere bruge penge på velfærd end give skattelettelser. I dette konkrete stykke politik ligner han altså ikke Trump. Men begge bæres oppe af folkelig medvind.

PÅ DET SENESTE daler tilslutningen til DF en kende, men Tulle har fået både Lars Løkke og Kristian Jensen til at gå i takt bag sig som i børnelegen Follow John, mens de taler pænt om højere offentlige udgifter og grimt om flygtninge. DF-politik er blevet begges politik.

DER ER SKET MEGET, siden Tulle i 1995 spurgte skatteministeren, om det kunne være rigtigt, at sort arbejde var sundt for samfundsøkonomien. Han mente, at sort økonomi skyldtes skattetrykket, ikke skidt moral.

I dag er Tulle og Løkke mest optaget af at bevare folkets gunst. Selv om de ofte har medierne imod sig, ser det ud, som om de formår at marchere i takt med store dele af befolkningen.

De to blonde herrer er enige om at være nationalister med afsmag for internationale organisationer og indvandring. ’America first’ glammer Trump. Tulle siger ikke ’Danmark først’. Men han mener det. Foto: Jens Dresling og AP

Tulle bekæmper EU, hvor han kan. Trump melder USA ud af diverse handelsaftaler

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
16 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen