Velhaverne takker beskedne Mette

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på talerstolen ved partiets krongres i Aalborg i 2018. Foto: Henning Bagger
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på talerstolen ved partiets krongres i Aalborg i 2018. Foto: Henning Bagger

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

MAN KAN SIGE MEGET om Mette Frederiksen. F.eks. at hun er meget tavs af en statsministerkandidat at være. Jeg tror nu, hendes lavmælte facon skyldes beskedenhed.

Hér vil vittige hunde skyndsomst sige, at Mette har tvingende grunde til at være beskeden. Men så nedrig er jeg ikke.

JEG HAR BARE følt det påfaldende, at Mette går meget stille med Socialdemokratiets skattepolitik, mens hun skælder ud på regeringens.

Hendes skænd drejer sig om, at den borgerlige regering har sænkning af topskatten på programmet. ’Det er politik for de få, der i forvejen har nok’, siger hun. Men grundet mangel på 90 stemmer bliver den borgerlige plan ikke til noget, så hun kunne lige så godt skælde ud på sin kat .

DET INTERESSANTE ER, at den røde regering - med Helle Thorning for bordenden og de radikale plus folkesocialisterne på fløjen - selv gennemførte en skattereform i 2012, som er rigtig flink ved dem, Mette kalder de rige.

S-R-SF-REGERINGEN hævede nemlig loftet for topskatten, så den næste år er på 513.000 kr. Vellønnede kan ifølge tænketanken Cepos glæde sig over, at Socialdemokraterne har sørget for, at loftet stiger år for år, så man i 2022 kan tjene 522.200 kr., før topskatten begynder at nappe sine 15 pct. Det har Mettes parti, de radikale og SF sørget for, og det bliver der ikke lavet om på.

Sådan går det til, at selv en utroværdig S-kandidat som David Trads - der tjenstvillig skifter mening om alt muligt, bare nogen vil stille ham op - kan give vælgere i nordsjællandske Egedal en grund til at stemme på sig.

NÅR MAN SKÆLDER NOGEN UD for noget, man selv gør, plejer vi at kalde det hykleri og dobbeltmoral. Men statsministerkandidaten fra Ballerup håber åbenbart, at lavtlønnede på valgdagen har glemt hendes partis gave til de rige. Og at de velbeslåede kvitterer med en stemme.

Hun angriber gerne regeringsplanen ved at sammenligne gevinsten hos skatteydere på Frederiksberg og i sovebyer som Allerød og Gentofte med lavtlønnede på Langeland og Ærø. Men hun forbigår den kendsgerning, at øboerne ikke ser én krone mere som resultat af SRSF-skattereformen.

VELBESLÅEDE VÆLGERE skal huske at takke fem røde skatteministre for deres bidrag til gaverne, som de uddelte i perioden oktober 2011 til juni 2015. Det drejer sig om folkesocialisterne Holger K. Nielsen, Jonas Dahl og Thor Möger Pedersen plus den radikale Morten Østergaard og socialdemokraten Benny Engelbrecht. Thor er siden - som så mange SFere - hoppet over til sosserne, hvis politiske afdeling han nu er chef for.

De fem herrer stod for fyringen af hundreder af skattemedarbejdere. Kontrollen forsvandt, og skattegælden er i dag 100 milliarder kr.

De riges reform forsvares intensivt af Socialkammeraternes humorforladte skatteordfører, Jesper Petersen. Det er ham, der ser ud, som om han nykæmmet er på vej til sin egen konfirmation. Han var også SFer, indtil det gik galt med at tage ansvaret.

NÅR MAN SÅDAN SKUER ud over nyere socialdemokratisk skattepolitik, forstår man alligevel Mette Frederiksens beskedenhed. Men en hjertelig tak fra de velbeslåede har hendes parti ærligt fortjent.

Jeg tror bare ikke, de får den. De rige vil formentlig mene, at der blot er tale om småpenge – og de rutter nu engang ikke med deres stemme.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
28 kommentarer
Vis kommentarer