Vis mig jordbær-boden med overvågning, Mette

'KÆRE METTE: Min tillid til dig er heller ikke på toppen. Må jeg bede om adressen på den jordbærbod med videoovervågning, du hævder at kende,' spørger Bent Falbert statsminister, der her taler med sin finansminister Nicolai Wammen under åbningsdebatten torsdag. Foto: Jens Dresling
'KÆRE METTE: Min tillid til dig er heller ikke på toppen. Må jeg bede om adressen på den jordbærbod med videoovervågning, du hævder at kende,' spørger Bent Falbert statsminister, der her taler med sin finansminister Nicolai Wammen under åbningsdebatten torsdag. Foto: Jens Dresling

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

RAMMEN OM vores danmarksbillede holder, men noget på maleriet er falmet, mener statsministeren: ’Jordbærboden har fået videoovervågning.’

Mette Frederiksen brugte i sin åbningstale de åbenbart tyveritruede boder ved provinsveje som eksempel på, at tilliden mellem danskerne er ved at forsvinde.

KÆRE METTE: Min tillid til dig er heller ikke på toppen. Må jeg bede om adressen på den jordbærbod med videoovervågning, du hævder at kende?  

Jeg kan tage frygteligt fejl, men jeg tror ikke på, at sådan én findes. Videoen flugtede bare bekvemt med din taleskrivers påstand om den forsvundne nationale tillid.

Dén påstand tror jeg heller ikke på. Hvad er det for en tillid, der er forsvundet? Folk stoler da lige så meget på hinanden i dag som for fem år siden. Kriminaliteten er dalende. Alle politikere taler om, at de varme hænder i ældreplejen skal bruges til pleje, ikke til at skrive rapporter. Det er et klart udryk for stigende tillid til plejesektorens travle folk, som fritages for nytteløs registrering.

 SÅ NÅR METTE FREDERIKSEN siger, at hjemmehjælperes papirnusseri ’er et Danmark, jeg ikke vil acceptere’ – ja, så går hun ind ad en åben dør. For tillid mellem danskere findes i høj grad. Vi lever jo i et solidarisk velfærdssamfund, som især Socialdemokratiet har bygget op, ikke sandt, Mette?

DET ER SLET IKKE så galt fat i kongeriget, når man anlægger det forkromede overblik. Bevares, skattevæsenets tillid til borgernes og især visse virksomheders  ærlighed er mange milliarder for naiv. Politikerne er jo nødt til at kunne inddrive de store skatter til betaling af det velfærdsprogram, som Mette og hendes røde venner hele tiden kræver udbygget.

Dét er der stemmer i, fordi glosen velfærd lyder så tryg. Men hvad angår uophørlig udbygning af sociale støtteordninger, nærer jeg ikke den store tillid til Mette.

TÆNK PÅ ET EKSPRESTOG: Det kan køre stærkere, hvis der kobles to lokomotiver på det. Lokomotiv tre vil derimod kun øge hastigheden minimalt – og effekten af nummer fire kan man dårligt mærke. Men nummer fire koster stadig en formue.

Sådan er dele af velfærdssamfundet blevet udviklet. Overudviklet, vil nogle sige.

Inden den nye statsminister går efter at ansætte endnu flere i  det offentlige, skal hun lige huske, at 824.100 allerede arbejder i stat, region og kommune.

EN ANDEN SAG ER, at de ikke arbejder lige effektivt. Sammenlign blot Københavns 40.000 ansatte til 613.000 borgere med Aarhus’ 30.000 medarbejdere til 345.000 indbyggere.

I Århus klarer en kommunalt ansat altså 12 borgere, mens hver medarbejder i København servicerer 15 indbyggere. Har Mette tillid til, at forskellen bygger på sund fornuft? Eller er det værd at se på, hvor velfærd administreres bedst i ’dét Danmark, jeg ikke vil acceptere’?

Som de siger i Kafka-stykket ’Amerika’ på Nørrebro Teater: Gud giver os nødderne, men han knækker dem ikke.       

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
113 kommentarer
Vis kommentarer