Annonce:
Annonce:

Vores børn bliver oldinge

Annonce:
Følg Opinionen

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

 Striden mellem regeringen på den ene side og de nyforelskede Dansk Folkeparti/Socialdemokratiet på den anden om pensionsalderen er det rene flueknepperi. Det er latterligt at diskutere, om vi skal kunne forlade arbejdsmarkedet, når vi er 65 eller 67. Begge dele er alt for tidligt, fraset de få med hårdt arbejde, som skal have lov at lægge op. 

Seriøse studier af vores allerede øgede livslængde har helt andre dimensioner. 

Sagen er, at vor tids babyer har udsigt til at blive 104 år i gennemsnit i Europa. I Japan ligefrem 107 år. Der er altså tale om helt andre forandringer af menneskelivet, end politikerne har gjort sig klart. Situationen er allerede i dag, at mænd på 70 bliver 85 i snit, kvinder 87. 

Spørgsmålet er ikke, hvor mange år vi skal have råd til at være pensionister – men hvor mange årtier! 

Annonce:

Chefen for Oxfords Universitets institut for aldring, professor Sarah Harper, advarede forleden på Hay Festival (der handler om ny viden) om de vældige udfordringer, vores forlængede levetid indebærer. Her er nogle af udfordringerne i spredt orden:

Groft sagt vinder vi to et halvt års levetid pr. tiår. Det vil sige, at vi forlænger livet med et kvarter pr. levet time!

Sandsynligvis vil mange fravælge livslange ægteskaber, fordi der bliver god tid til at prøve flere samliv. Antallet af skilsmisser vil stige brat.

Computere og robotter vil ikke stjæle arbejdspladser, men tværtimod gøre det muligt for gamle mennesker at deltage i produktionslivet i en høj alder, fordi det ikke længere kræver stærk fysik.

 Folks økonomiske stilling vil ændre sig, når mange er i 80’erne, før de arver deres bedsteforældre.

Annonce:

 Selv om pensionsalderen efterhånden forskydes ti eller 15 år, vil det lange pensionistliv stille helt nye krav til opsparing. Folk vil kun kunne motiveres til at spare nok op, hvis de får skatterabat. Alternativet bliver, at mange oldinge kommer til at leve i fattigdom. Og at skatter skrues i vejret for at hjælpe de besiddelsesløse.

 Vores tudselange liv vil også stille nye krav til boligerne. Dels bliver der brug for mange flere. Dels vil kravene til tekniske hjælpemidler stige voldsomt.

 Hele plejesystemet må nytænkes, så flere sættes i stand til at klare sig selv. For der vil ikke være hjemmehjælpere nok i denne verden til at arbejde på de vilkår, der kendes i dag. Filippinere vil ikke længere være betegnelse for importerede barnepiger, men for ældreplejere, vi slet ikke vil kunne undvære.

 Hospitalsverdenens kapacitet vil skulle fordobles, fordi hundrede tusinder af gamle vil kræve behandling af deres godt brugte kroppe. 

Der er altså  brug for en helt anderledes fremtidstænkning end de små hop på stedet, som Lars Løkke Rasmussen, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl for tiden præsterer. 

Annonce:

Jamen, er der ikke lang tid til, at forlænget levetid kommer til at spille nogen rolle? Svaret er nej. Vi bliver hele tiden flere og flere ældre. De problemer, jeg har listet ovenfor, er allerede ved at melde sig. 

Derimod savnes politikere med mod og overblik. Nogen, der tør sige ligeud, hvor store forandringer vi står over for – og som tør fortælle, hvordan de han tænkt sig at håndtere dem. Det kræver andet og mere end en forkølet debat om at flytte pensionsalderen et halvt eller helt år. 

Det ’råderum’ i samfundsøkonomien på 50 milliarder kroner, der tales så meget om, bør ikke klattes væk i endnu et råddent forlig, hvor deltagerne får hver sin lille andel. Pengene bør tænkes ind i den store sammenhæng, nemlig den dramatiske forlængelse af livet, de fleste af os kommer til at opleve – og som bliver voldsomt følbart for vore børn. 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
40 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: