Annonce:
Annonce:

'De varme lande er noget lort'

Shubiduas’ ‘Danmark’ er 'måske den bedste, smukkeste, mest ærlige sanghyldest af vores land,' skriver Dan Rachlin og understreger, at selvom den er fravalgt i Højeskolesangbogen, så vil den også i fremtiden være en del af den danske sangskat. Foto: Tine Harden/Polfoto
Shubiduas’ ‘Danmark’ er 'måske den bedste, smukkeste, mest ærlige sanghyldest af vores land,' skriver Dan Rachlin og understreger, at selvom den er fravalgt i Højeskolesangbogen, så vil den også i fremtiden være en del af den danske sangskat. Foto: Tine Harden/Polfoto
Annonce:
Følg Opinionen

Dan Rachlin. Radiovært, dj og meningsmager

Alle over 35 år har på et tidspunkt sunget, vrælet, råbt med på ovenstående linie i Shubiduas’ ‘Danmark’.

Måske den bedste, smukkeste, mest ærlige sanghyldest af vores land.

‘Storken er en dejlig flyver/ koen har et dejligt yver/ Danmark er et dejligt land’. Simpelt, men vi forstår alle, hvad linien refererer til, og vi kan alle relatere.

Nu har nogle genier, der vælger og fravælger sange til vores fælles ‘Højskolesangbog’, i deres uendelige klogskab besluttet at fjerne Shubbernes sang. Jeg kender ikke bevæggrundene, og jeg er også pisseligeglad.

En spøjs detalje er i øvrigt, at da kulturministeriet nedsatte et ‘kanonudvalg’ i 2005, kom udvalget frem til, at netop ‘Danmark’ med Shubidua hørte med blandt de blot 12 sange, som klarede sig igennem nåleøjet i kategorien ‘danske evergreens 1953-1987’.

Annonce:

Shubidua og deres sange behøver så i øvrigt slet ikke en sangbog og en flok belæste røveres godkendelse for også i fremtiden at være en del af danskernes sangskat og fælles arv. Vores fælles identitet, DNA og følelser vælges ikke af udvalg, forsamlinger og politikere, den står folket selv suverænt for.

Det folk, der i øvrigt udmærket ved, at de varme lande og deres befolkninger ikke er noget lort, men elsker at synge det, fordi det understreger, at vi danskere måske ikke har verdens bedste vejr, verdens højeste bjerge eller verdens mest eksotiske dyr.

Men vi har en stork, en ko, smukke marker og evnen til at hygge. Og så har vi selvironi, humor, glimt i øjet og evnen til at skelne mellem en sang fra en anden tid og racisme og intolerance. Den evne opstår bl.a. ved at udvikle sin kritiske sans, forstå forskellen mellem alvor og humor, opfindsomme, spøjse tekster vs. virkeligheden.

Annonce:

Og den evne udvikles ikke ved at fjerne eller illudere at fortiden ikke fandtes, lade som om noget lød eller så anerledes (censureret) ud. Ej heller når man er nervøs for at afsynge klassikeren ‘Den danske sang er en ung blond pige’. Den forsøger ikke at konkludere, at kun blonde danskere er ‘gode nok’. Den har ikke antydningen af gemt racisme. Sangen fortæller en historie om en svunden tid, hvor en ung, blond pige i vores selvforståelse var ærkedansk, og det ypperste vores land kunne præsentere.

Vi ved jo godt, at danske piger og drenge i 2020 kan være blonde, rødhårede eller med kulsort hår, sådan var det ikke nødvendigvis for hundrede år siden, bl.a. fordi indvandring til vores dengang ikke specielt attraktive område var ikke eksisterende. Ikke desto mindre fortæller sangen os om vores fortid, en fortid som vi har fjernet os fra.

Fordi vi er blevet klogere, rigere og mere vidende. Den udvikling har også Shubidua været med til at lære os, og for det skylder vi dem uendelig meget tak.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
65 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: