Der kører en krig om kroppen

Dan Rachlin. Radiovært, dj og meningsmager

Som så mange andre, vigtige, debatter, meningsudvekslinger herhjemme er debatten om kropsidealer, vægt og 'at være i form' stukket helt af.

En polariseret debat, ligesom eksempelvis debatten om flygtninge, omskæring eller rig/fattig også er det.

I det ene ringhjørne står folk og råber: 'Fede, dovne svin, spis lidt mindre og løb en tur!'.

I det andet råbes der: 'Kropsfacister, mobbere, tomhjernede kropsforstyrrede idioter'.

Lige midt imellem, har vi en voksen befolkning, hvor de seneste tal og statistikker fortæller om, at 50%(!) er overvægtige.

Det er altså voldsomt!

Overvægt er ikke kun 'ens egen hovedpine'. Det kan have voldsomme konsekvenser. Eksempelvis for ens børn.

At en hel generation af unge piger, og sikkert også unge mænd er disfunktionelle, deprimerede, selvmordstruede og ulykkelige over deres krop, som de føler er den eneste uperfekte, er ligeledes et kolossalt problem.

Specielt pigernes selviscenesættelse på Instagram, Snapchat, Facebook osv. har nået voldsomme højder, eller et lavpunkt, vil andre mene.

Det er helt okay, at ville præsentere sig selv fra den mest fordelagtige side. Og ens liv som en dans på roser. Men det virker faktisk stærkere, hvis den almindelige eller deciderede nedtursside også beskrives og af til vises på et billede.

Hvis man hele tiden kun eksponerer opturen, det nye tøj, taske og ur.

Festerne, middagene, fejringerne...bliver det lidt fersk i længden!

Er der virkelig ikke mulighed for at reflektere lidt? At nuancere lidt? At mødes på midten af bokseringen, og finder en løsning?

Vi skal have fortalt unge piger, kvinder, at de er dejlige, som de er. Med eller uden top på maven. Med små bryster, store bryster, lange bryster, ingen bryster...med en god røv eller en lille popo. Med lidt strækmærker, lidt brede lår eller tynde stænger.

Tro mig, der er mindst én derude, som synes at DU er dejlig!

Men, men, men, det nytter altså heller ikke noget at lade komikeren Sofie Hagens licensfinancierede postulater stå uimodsagt. I programmer, tv, radio og på hendes egen populære Twitter har hun gjort en dyd ud af spise præcis det, hun har lyst til i de mængder, hun har lyst til.

Ingen skal se skævt til hende, når hun nyder en liter is. Men jo! Det betyder noget, hvad, hvornår og hvor meget du propper i dig. Surprise!

Fedme, spiseforstyrrelser giver en dårligere livskvalitet! Det giver også smerter i ledene, sukkersyge, hjerteproblemer, åndenød, urolig mave, mavesår, kræft, galdesten, uren hud, nedsat fertilitet(begge køn), for ikke at tale om de mange psykiske problemer mange overvægtige slås med.

Måske vi kunne stræbe efter at mødes i midten af bokseringen? Kunne vi ikke sammen adressere problemerne, tale, kommunikere, udveksle erfaringer, trøste, støtte, motivere og være helt hudløst ærlige istedet for at råbe fra hvert vores hjørne?

Vi er ikke ens, vi skal ikke se ens ud. Mange oplever som voksne, at bestræbelserne på at ligne alle andre, skiftes ud med ønsket om at skille sig ud. Mad skal ikke konsekvent associeres med mådehold, vejning og analyser om næringsindhold.

Men vi snyder os selv og hinanden, hvis vi ikke endegyldigt erkender, at det har monumentale konsekvenser, hvad vi spiser, i hvilke mængder og fordelingen af fedt, sukker, kalorier, kulhydrater, fibre, grønt og kød.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
5 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen