Annonce:
Annonce:

Det er fuldstændig gak-gak

'Ingen vælgere har på sigt tillid til en politiker med magtbeføjelser og muligheden for delvist at bestemme over os andre, hvis vi får færten af, at han eller hun ikke praktiserer, hvad de prædiker,' skriver Dan Rachlin i anledning af sagen om radikale Kristian Heegaards sexchikane-sag. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
'Ingen vælgere har på sigt tillid til en politiker med magtbeføjelser og muligheden for delvist at bestemme over os andre, hvis vi får færten af, at han eller hun ikke praktiserer, hvad de prædiker,' skriver Dan Rachlin i anledning af sagen om radikale Kristian Heegaards sexchikane-sag. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Dan Rachlin. Radiovært, dj og meningsmager

Lige før sagen med Morten Østergaard eksploderede, holdt Det Radikale Venstre som en del af en række metoo-tiltag en online marathon seance, hvor partiets ledere, medlemmer og andre kunne komme med bud på, hvorledes de mente, man skulle opføre sig overfor hinanden i fremtiden.

Det er nok ikke en overdrivelse, hvis man konstaterer, at netop de radikale op til en endeløs række af afsløringer, pinagtigheder og ringeagtelser, var partiet, som holdt den moralske, medmenneskelige fane allerhøjest.

Metoo handler IKKE om at være hysterisk, krænkelsesparat, god til at huske eller et klap i nummeren for årtier siden.

Annonce:

Metoo handler om, at alle mennesker skal kunne bevæge sig, gebærde sig, opføre sig og klæde sig som det passer det enkelte menneske (hvis man ikke generer andre mennesker, vel at mærke), uden at blive raget på. Uden at skulle høre på kæk-klamme kommentarer nonstop i en arbejdssituation, uden at blive overfaldet, voldtaget, truet, nedværdiget.

Personligt er en del af min kamp dedikeret til min 15-årige datter.

Hun skal faneme ikke bedømmes på sine bryster, benlængde eller ‘fuckability’ af en eller anden fedtet knægt eller ung mand på skolen, arbejdet eller eventuelt i en politisk ungdomsorganisation!

At undgå dette, er i dag op til primært yngre kvinder. Vi taler kvinder, som i vores moderne samfund har skulle stå model til kejtede, klamme, liderlige mænd, som af uforklarlige årsager tror, at det at arbejde sammen, være tæt på hinanden i sportssammenhænge, hobbysammenhænge, undervisningssammenhænge eller i byen-sammenhænge ,kan være et fripas til uønskede tilnærmelser.

Annonce:

Landets politiske partier, ikke mindst deres ungdomsorganisationer, har de seneste år fået blotlagt utallige hæslige sager om krænkelser. I visse partier er det som om, der nærmest er konsensus om, at yngre kvinder i ungdomspolitik…de skal knaldes og famles på.

Politikere, og personer der gerne vil være politikere skal ikke være supermennesker, renskurede dydsmønstre. Men de skal - i fald de har et reelt ønske om at blive stemt ind i byråd, regionalråd eller folketing - opføre sig indenfor rimelighedens grænser. De skal vise vælgere og andre, at de ikke blot kan råbe paroler op, dele pjecer ud, tordne i diverse sager, men sådan set også selv ønsker at forandre og forbedre ved deres egne handlinger.

Det er ikke en amatørskuespil-konkurrence.

Det er den enkelte politiker eller potentielle politiker, som står for dette ‘arbejde’. Ingen vælgere har på sigt tillid til en politiker med magtbeføjelser og muligheden for delvist at bestemme over os andre, hvis vi får færten af, at han eller hun ikke praktiserer, hvad de prædiker.

Annonce:

Hos Det Radikale Venstre har man gjort en række tiltag (eller har man?) efter formand Morten Østergaards pinagtige afgang for at få stoppet krænkelser og upassende opførsel. Det har man IKKE gjort ved at undersøge eventuelle anmeldelser, historier og deciderede sager, for så at fjerne de skyldige. Det har man gjort ved at have interne vagter(!) til fester og sammenkomster, som skal overvåge, om nogen opfører sig upassende.

Da Morten Østergaard i et årti listede rundt med vandrende hænder og et liderligt smil, blev der sat ekstra vagter på ham. Det er så vanvittig en ansvarsfraskrivelse, at man tror det er løgn. Forestil jer et gymnasium hvor liderlige Leif ikke kan styre sig gang på gang. Og i stedet for at give Leif en advarsel, for til sidst at smide ham ud…så sætter man en vagt til at holde øje med ham og lægge ham i benlås, hvis det alligevel går galt.

Det er fuldstændig gak gak!

Den måde at løse problemet på - ved netop ikke at løse det -  er tilsyneladende sevet ned i hele partiets identitet og selvforståelse. Altså vi vælter stive og upassende rundt, og går det galt, har vi vagter, der griber ind. For kun en uge siden fortalte en repræsentant for partiet, at man foruden vagter også arbejdede med alkoholforbud for dem, som ikke kunne styre sig.

Annonce:

De blev IKKE smidt ud, men måtte ikke drikke alkohol.

Helt sikkert!

Derfor er der faktisk intet overraskende ved, at de seneste fem års mest markante politiker i partiet, der igen og igen har udtalt sig om respekt for mennesker, anstændighed og moderne tider med plads og råderum til alle, nu også selv har erkendt, at han tillige har opført sig upassende. Ikke én gang, men mindst to gange.

Jeg personligt køber ikke den der med ‘jeg kan ikke huske noget, jeg var fuld’ overhovedet. Hvad snakker du om, Kristian Hegaard? Du er partiets retsordfører, har kæmpe magt, mulighed for eksponering og præsentation af dine og partiets tanker. Og så kan du ikke styre dig, når der drikkes og festes.

Annonce:

Kristian Hegaard har taget konsekvensen, og forlader sine poster. Tilbage står et parti, en kultur og et indtryk, der efterlader os danskere, vælgere med følelsen af, at Det Radikale Venstre, og sikkert også andre partier, overhovedet ikke har taget det endelige opgør med en forkert opførsel.

En kultur, der umodent, uværdigt og utroværdigt ikke magter at kvæle den reelle problemstilling, men hyrer vagter og kommer med pseudoløsninger på noget, som rent faktisk ønskes stoppet af alle anstændige mennesker.

Det er en anvarsfraskrivelse. Det er kujonadfærd.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
42 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: