Det er ikke os og dem, Inger

'Som om forskellen mellem land og by i vores lillebitte nation er så iøjnefaldende.' skriver Dan Rachlin. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
'Som om forskellen mellem land og by i vores lillebitte nation er så iøjnefaldende.' skriver Dan Rachlin. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Opinionen

Dan Rachlin. Radiovært, dj og meningsmager

At det måtte komme til et brud mellem Jakob Ellemann Jensen og Inger Støjberg er verdens mindste overraskelse.

Herregud, Jakob er ikke just klædt på til opgaven med at skulle håndtere rollen som en føjelig oppositionsleder i for landet så alvorlige tider. Og samtidig forsøge at styre stort og decideret splittet parti.

Og Venstre var og er splittet.

Der findes Inger Støjbergfraktionen og en fraktion af andre medlemmer af Venstre, som er knap så uforsonlige overfor rød blok, og som måske er knap så flygtninge- og indvandrer-fikserede som Inger og hendes disciple.

Det er indlysende, at man ikke blot kunne fjerne landets mest kompetente parlamentariker Lars Løkke som formand, og så ville alt være fryd og gammen. Sådan løser man sjældent problemer i en gruppe, der ikke er enige indbyrdes.

Når en diktator, despot, trængt præsident kan se, at tiden med magt er ved at være overstået, er der ofte ikke det, han ikke vil gøre for at beholde magten. Anvendelse af vold, sågar mord, er ofte i værktøjskassen. Men vigtigst af alt er at forsøge at splitte befolkningen.

‘Os’ og ‘dem’, ‘dem’ hentyder så til modstanderen, fjenden, ‘dem’ med det forskruede verdenssyn. ‘Dem’, der skal bekæmpes. Man behøver ikke skæve til banarepublikker for at opleve denne simple og ofte noget fortegnede version af verden og livet.

På 90% af alt er vi jo ens. Vi ønsker tryghed, arbejde, plads i budgettet til lidt adspredelse, rent vand og luft og banditter i fængsel. Alligevel vil du løbende opleve politiske partier, enkelte politikere, der får anskueliggjort, at de er derude ‘de andre’, dem, der ikke vil dig det godt.

I mangel af bedre land vs. by. Som om forskellen mellem land og by i vores lillebitte nation er så iøjnefaldende. Herrestegud, du kan nå enhver lille prik i Danmark på nogle timer. Dem, i byerne tager på landet i ferierne, i weekenderne. Dem, på landet tager til byen for at arbejde, spise, gå til koncert, i teateret...

Dem, fra landet flytter ind til byen (og omvendt), ‘halvdelen af København består af jyder og fynboer, der tager hjem til jul og påske’. Jeg nægter at se eller anerkende den helt store forskel på folk fra byen og folk fra landet i Danmark. Og jeg kommer dog,  når tiden tillader det, ret meget ud og oplever folk feste i alle afkroge af landet.

Alligevel forsøger en desperat Inger Støjberg i disse tider, at turnére med netop den gamle skrøne igen. ‘Dem på landet’ producerer og fabrikerer, så ‘dem i byen’ kan sidde med deres cafe latté og kigge på en computerskærm. En åbenlys gammeldags og i øvrigt forkert antagelse, som folk, der kommer lidt ud blandt andre, udmærket ved er en fortegnelse, en overdrivelse, forkert.

Jeg er ikke overrasket over, at en presset Inger forsøger at genantænde kampen mellem land og by. Men jeg er overrasket over, at så mange falder for fortællingen.

God dag Danmark, hvorend du måtte være!

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
64 kommentarer
Vis kommentarer
Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind