Annonce:
Annonce:

Falske nyheder er dit eget problem

'Du er selv ansvarlig for, om du får sandheden at vide. Du skal selv være mistænksom, på vagt, kritisk ikke tro på den første og bedste præsentation af en nyhed,' skriver Dan Rachlin. Foto: Ritzau/Scanpix
'Du er selv ansvarlig for, om du får sandheden at vide. Du skal selv være mistænksom, på vagt, kritisk ikke tro på den første og bedste præsentation af en nyhed,' skriver Dan Rachlin. Foto: Ritzau/Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Dan Rachlin. Radiovært, dj og meningsmager

I disse tider - ikke mindst under coronadynen - er antallet af falske, overdrevne, opdigtede historier og nyheder eksploderet.

‘Fake news’ og medier med et noget luftigt forhold til sandheden og virkeligheden florerer overalt. Ikke mindst på nettet.

De store spillere som Facebook, Twitter og Instagram har startet en række foranstaltninger i sandhedens tjeneste.

Men hvordan sikrer du dig, at du får et nogenlunde ædrueligt overblik over sandt og falsk, løgn og latin? Ja, det nemme svar ville være at anbefale dig at holde dig til nærværende avis og medie, men sandheden er nok lidt mere kompleks.

Du er selv ansvarlig for, om du får sandheden at vide. Du skal selv være mistænksom, på vagt, kritisk ikke tro på den første og bedste præsentation af en nyhed. Søg flere kilder, læs og lyt hos adskillige nyhedsmedier.

Annonce:

Ingen er perfekte, ikke mange medier eller journalister ligger inde med ‘den evige sandhed’. Som tiden går - og det er nemt for enkeltpersoner at præsentere nyheder som kan virke troværdige - er opgaven med at finde sandheden blevet ekstra kompleks.

Men du kan tage visse forholdsregler ved at spørge:

Er nyheden KUN kommet på et lillebitte enkeltmandsmedie?

Er nyheden KUN kommet på medier, der har én specifik dagsorden (eksempelvis at være på vagt overfor fremmede)?

Hvis nyheden er international, er det så flere af verdens anerkendte medier, der fortæller nogenlunde den samme historie?

Du har stadig ikke sikkerhed for, at det du læser, ser eller hører er sandt, men hvis adskillige medier fortæller en samstemmende historie, er der nok noget i den. Den kritiske sans er et redskab, du tvingende nødvendigt må udvikle på løbende - resten af livet.

Forvent ikke at din mor, Mark Zuckerberg eller Dan Rachlin kan guide dig igennem vrimlen af overdrevne nyheder, løgnagtige historier og nyheder, der vinkles for at opnå en speciel reaktion fra dig.

Annonce:

Tjek afsenderens webside. Her afsløres oftest falske, vanvittige, ekstreme medier og deres konstruerede historier. Benyt opslagsværk som eksempelvis Wikipedia, men bemærk også her at dobbelttjekke med et andet medie eller kilde. Falske, konstruerede, direkte forkerte eller kommercielle nyheder eller reklamer kommer kun til at blive hyppigere i takt med den udvikling, hvor alle kan være deres eget lille medie.

Men det er op til dig, uagtet alder og status, at få antydningen af et sandt og konkret øjebliksbillede. Det er op til dig selv at vurdere, om en konkret nyhed er sand. Hvilket bl.a. karakteriseres ved, at flere medier fortæller nogenlunde den samme historie.

Men også her kan du blive snydt, for de seneste år har ofte afsløret, at hærdede journalister, redaktører og medievante personer også kan snydes til at løbe med en halv vind.

Ansvaret er dit eget.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
46 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: