Ingen kan snakke sig til en bedre verden

Dan Rachlin. Radiovært, dj og meningsmager

Du kender det sikkert fra dig selv. Kan det overhovedet nytte noget, at genbruge posen fra Netto? Mon kloden klarer sig bedre, hvis jeg spiser grønt i aften?

Tvivlen nager. Det vante, behagelige, nemme skal skiftes ud med nye vaner.

Det korte svar på de to spørgsmål er i øvrigt: Selvfølgelig nytter det noget. Ændringer af vaner, specielt de dårlige, er under alle omstændigheder positivt.

Den ene genbrugte pose eller den kødløse dag er ikke en tsunami af forbedringer, men lidt har også ret, og hvis vi er mange nok, ændrer vi tingene til det bedre, måske endda også os selv som mennesker. Det gælder også - og i særlig grad - mennesker, personer, meningsdannere, som vi ser op til eller i hvert fald bemærker. I særdeleshed politikere, beslutningstagerne.

Når Carolina Magdalena Maier, Alternativets energiske og sympatiske ordfører, er ansigt på partiets kampagne for ændring af vores svinende livsførsel, mens alle kan se på hendes åbne Facebookprofil, at hun er endog meget, meget aktiv rejsende pr. fly, ja så blegner kampagnen såvel som hendes troværdighed.

Nej, en politiker skal ikke leve som askét af brakvand og nedfaldsfrugt, men de er altså helt indlysende nødsaget til at 'practice what they preach'. Og Carolinas over tocifrede flyrejser årligt, inklusiv adskillige eksotiske rejser til spændende dykkerrejsemål, går simpelthen dårligt i spænd med partiets ønske, appel om befolkningens mådehold.

Kendte, der går forrest, kan være befordrende.

Men gad vide, om rigmanden Anders Morgenthaler tænker over, at det altså ikke er hele befolkningen, langt fra faktisk, der har råd til en Tesla, der koster i omegnen af en million. Og i øvrigt diskuteres det løbende om de lækre elbiler overhovedet ændrer noget i det store co2-regnskab.

Når Morgenthaler, som sågar har sit eget miljørigtige program på P1, kommer med, velmenende tanker og bekymringer, spiller det altså en rolle, hvorledes han selv agerer.

Hvor meget flyver han? Hvor meget forbruger han og hans nærmeste familie? Hvad har han skåret væk eller ned på?

Det skyldes ikke min og din nidkærhed eller nysgerrighed, at det er interessant. Kun det indlysende faktum, at vi ikke selv orker at ændre noget som helst i den rigtige retning, hvis vi udelukkende får vores reprimander og råd fra mennesker, der efterlever det noget snørklede slogan:

'Gør ikke hvad jeg gør, men gør hvad jeg siger'.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
8 kommentarer
Vis kommentarer