Må Mette 'ikke i al stilfærdighed bemærke...'? Nej, helst ikke

'Landets statsminister Mette Frederiksen har de seneste år helt tydeligt været til massiv medietræning,' skriver Dan Rachlin. Foto: Claus Bonnerup
'Landets statsminister Mette Frederiksen har de seneste år helt tydeligt været til massiv medietræning,' skriver Dan Rachlin. Foto: Claus Bonnerup

Dan Rachlin. Radiovært på DR P5, dj og meningsmager

Rygter vil vide, at Socialdemokratiet er partiet, der bruger flest konsulenter, journalister, spindoktorer og alle mulige eksterne medieeksperter.

Vi har set partiet hyre den gode Reimer Bo til at lave betalte, 'kritiske' interviews med Henrik Sass, der som bekendt ikke rigtig gad tale med uafhængige medier.

Landets statsminister Mette Frederiksen har de seneste år helt tydeligt været til massiv medietræning. En træning, der bl.a. har skullet gøre hende mere statskvinde-agtig. Og formentlig også en slags 'anger management'.

Værst er dog de fraser og ligegyldigheder, de folkevalgte politikere af uransagelige årsager er blevet hypnotiseret til at fremsige - gerne så ofte som muligt. I Mette Frederiksens tilfælde kan man lægge mærke til forskellige varianter af sætningen: 'Må jeg ikke i al stilfærdighed bemærke at...'

En sætning som ved flittig brug rent faktisk kommer til at virke ganske nedladende. Idet den ud af munden på Frederiksen let kommer til at lyde, som om hun og kun hun har facitlisten.

Hendes røde kollega Pernille Skipper elsker: 'Den er ikke plantet', 'sået' eller 'groet' 'i vores baghave'. Også denne sætning gentaget for ofte virker dum. For kære Pernille, vi ved jo godt, hvordan demokratiet fungerer. Hvordan der skal tælles til 90 mandater. Og hvordan Enhedslisten nærmest som en regel skal vende og vride sig, for ikke at blive taget i decideret løftebrud, hver gang de laver et forlig i Folketinget.

Det er såmænd ikke en uvane udelukkende praktiseret af den røde blok.

Lars Løkke kunne bestemt også nogle gange sætte den gamle vinylplade på, og eksempelvis sige: 'Jeg har tillid til min minister' i så rå mængder, at man næsten troede, der var tale om satire.

Forleden aften fik landets befolkning i TV- Avisen så et helt friksbagt eksempel på, hvordan de nyudnævnte ministre også har været til mediekurser med fransk vask og strygning. Udenrigsminister Jeppe Kofod, som før han blev minister, kaldte præsident Donald Trump ‘farlig’, skal nu finde udenrigsministeransigtet og udtrykkene frem.

Det blev i et interview på et par minutter til sætningen:

'På en god og konstruktiv måde'. Seks gange!

Det er evident for enhver kritisk vælger, at denne sætning har en spindoktor eller ministeriel medarbejder tæsket ind i udenrigsministerens hovede, da nyheden om USAs præsidents besøg i Danmark var blevet en realitet.

Og ved I hvad? Det virker simpelthen så dumt. Så monotont. Så stædigt. Og ikke mindst, som om udenrigsministeren ikke er i stand til at være en reflekterende politiker, et menneske i bevægelse. Et menneske, der sagtens kunne erkende, at muligvis, muligvis ikke, gik han lidt for langt, da han var i opposition. Eller alternativt gå i dybden med, hvorfor USAs præsident er farlig.

At rable en instuderet sætning af som en papegøje, er ikke noget, der giver ekstra tillid til personer, som vi på det nærmeste har betroet nøglerne til Danmark.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
52 kommentarer
Vis kommentarer