'Nedgørende, nedlandende, nederen'

Socialdemokratisk Ungdoms tidligere formand har offentliggjort, at han gik af som formand på grund af 'grænseoverskridende adfærd' over for kvindelige medlemmer af Socialdemokratiets ungdomsorganisation. Foto: Henning Bagger
Socialdemokratisk Ungdoms tidligere formand har offentliggjort, at han gik af som formand på grund af 'grænseoverskridende adfærd' over for kvindelige medlemmer af Socialdemokratiets ungdomsorganisation. Foto: Henning Bagger

Dan Rachlin. Radiovært, dj og meningsmager

Der skelnes ikke mellem rød og blå, venstre eller højre.

De seneste uger har afsløret en udelikat adfærd i de politiske partiers ungdomsforeninger. Ikke mindst i Liberal Alliance, Socialdemokraktiet og sågar i de regelrette, vandkæmmede drenge i Konservativ Ungdom. Vi taler overgreb, såvel fysiske som verbale overfor ganske unge piger. Og man har forsøgt at holde det hemmeligt.

For de sociale demokrater kunne end ikke en nøje planlagt afledningsmanøvre, orkestreret af de voksne i partiet, skjule overgrebene.

Steen Baagøe Nielsen, som er køns- og maskulinitetsforsker ved Roskilde Universitet  forklarer den klamme adfærd som et studie i magt. Og det kan meget vel være. Vi har jo en del smertelige erfaringer med politikere, der udvikler en magtfuldkommenhed, der af og til opleves som decideret kriminel.

Magt kan være en forklaring. Det kan mangel på opdragelse, social forståelse, emapti og basal ageren overfor det andet køn også være.

Således er vi de seneste par uger blevet konfronteret med adskillige sager, hvor unge mennesker, der burde gå forrest, lave politiske aktiviteter, i stedet for for nogles vedkommende har fået en politianmeldelse.

Vi taler unge mennesker, der drømmer om at lede og fordele, være udslagsgivende i hvilken retning Danmark og danskerne skal gå. Men det er altså i stedet unge mænd med magt og politikerambitioner, som lægger ud med forgribe sig på unge kvinder, der bliver gramset på, talt ned til og for enkeltes vedkommende luret til sex.

Nedgørende, nedladende, nederen.

Mens politiske ungdomsorganisationer, nu hvor de er opdagede, forhåbentlig foretager en forårsrengøring af den effektive slags, kan vi andre jo overveje, hvem vi tildeler magt og beføjelser. Hvem vi ønsker som ledere og i front for os, folket?

Hvad er det for nogle mennesker og menneskesyn? Hvad er det for nogle unge, som ikke ejer antydningen af fornemmelse for, hvornår man kører på, og hvornår man accepterer et nej tak?

Måske har Klaus Riskær Pedersen og en del andre ret. Måske er det helt, helt forkert at lade uerfarne, unge mennesker administrere eksisterende love og ikke mindst tanker udmøntet i kommende love, der jo også handler om andet end statskassen. Eksempelvis visioner om hvordan vi agerer og opfører os overfor hinanden.

Og nej, dette er ikke et forslag om yderligere kyskhed og nypuritanisme. Vorherrebevares! Unge mennesker skal feste, drikke sig stive af og til, knalde med hinanden. Men de skal eddermugme lære forskellen på et 'ja' og et 'nej, frivillighed og tvang, sex og voldtægt.

Så kan vi, de voksne, tænke længe og grundigt over, hvem vi ønsker at betro noget  så vigtigt som et medlemskab af Folketinget. Og hvem der virker som om, de reelt lever ud fra den velkendte og nødvendige regel:

Sådan, som vi prædiker, du skal leve dit liv, lever vi naturligvis også selv.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
8 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter