Og de unge gider stadig ikke lytte

Direktør Ann Lykke Davidsen i studiet på Radio Loud, da den nye DAB-kanal gik i luften. Siden er smilet formentlig stivnet lidt. Foto:  Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Direktør Ann Lykke Davidsen i studiet på Radio Loud, da den nye DAB-kanal gik i luften. Siden er smilet formentlig stivnet lidt. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Følg Opinionen

Dan Rachlin. Radiovært, dj og meningsmager

Af ukendte årsager besluttede et offentligt udnævnt radio-tv nævn i 2019 at give en nyoprettet DAB-kanal til den danske ungdom. I denne sammenhæng repræsenteret af en samling organisationer, virksomheder, alt fra Nationalmuseet, spillestedet Vega til en række lokalradioer.

Det brogede selskab er fra start sat på en umulig opgave. At lave en 'ungdomsradio' i 2020 er en svær, hvis ikke ligefrem umulig opgave.Unge, moderne mennesker er som udgangspunkt kritiske overfor målrettet, tilstræbt ungdommelighed.

Specielt hvis produktet ikke kommer fra de unge selv, men fra velmenende voksne.

Medieudbuddet i dag er så varieret og mangfoldigt, at langt de fleste unge lytter til podcasts, ser YouTube, er på Snap, Instagram, Tik-Tok, når det passer dem.

De lytter også til gammeldags flowradio. Men at diktere 'de unge' bestemte programmer på specifikke tidspunkter er en uddøende aktivitet. Og mest mystisk af alt var sammenkoblingen af ungdomsradio og en DAB-kanal.

Hvis du nu spørger: 'Hvad er det lige det der DAB er?' Er du lovligt undskyldt. DAB blev med internettets udbredelse og muligheder en parantes i dansk radiohistorie.

I statistikker vil man kunne se, at unge mennesker bruger ca. en fjerdedel af deres medieforbrug på digital radio. Et tal, der vil falde.

Unge bruger næppe penge på en DAB-radio, der i modsætning til deres computer, tablet eller smartphone kun kan én ting. Til gengæld lytter unge mennesker markant mere til podcasts, når det passer dem. Podcasts ligger som bekendt frit tilgængeligt overalt på nettet.

'Jamen Radio Loud kan også høres på nettet'. Jo, jo, men så var det jo ikke nødvendigt at give dem en dedikeret DAB-kanal og op til 280 millioner offentlige kroner over de næste fire år?

Alt tager sin tid, det ved jeg om nogen. Og du kan ikke regne med at have en etableret succes på det danske mediemarked efter et par måneder. Alligevel er Radio Louds umålelige lyttertal i den unge målgruppe bekymrende, hvis ikke ligefrem forudsigelige.

Nul unge lyttere kunne Kantar Radio-Meter finde i uge 20. NUL.

Radio Loud skal have tid og tålmodighed, men nogen steppebrands succes blandt danske unge virker som en nærmest umulig drøm. Radioen skal spidse blyant, profil og udtryk ikke mindst på føromtalte sociale medier for at skærpe interessen.

Provokerende, afslørende journalistisk og kontroversielle programmer kan muligvis gøre lidt, men selve DAB-kanalen er en forhistorisk platform, som kun ældre lyttere med en fungerende DAB-radio benytter.

Det provokerende, satiren, der chokerede, formaterne der var nyskabende, journalister, der bed fra sig, stod Radio Louds’ ‘forgænger’ Radio 24syv for. Den med årene populære og omdiskuterede taleradio nåede i sin otte år lange leveperiode at sætte nye standarder for taleradio.

Taleradio, der var nærværende, live og uafrystelig. Nu bedst eksemplificeret af Danmarks Radios P1, der vågnede af Tornerosesøvnen. Støvede sig selv af og i dag har adskillige programformater, som virker inspireret af den tidligere konkurrent. Og som jo tillige har overtaget en håndfuld af den nu afdøde Radio 24syvs dygtige værter.

Den øvelse, at genopfinde dansk taleradio, at sætte en ny standard for satire, debat og konfrontationer på dansk kostede i nærheden af en milliard kroner. Om Radio Loud fire år fra nu af har sat nye radiostandarder, mobiliseret den danske ungdom og skabt levedygtige programformater, der holder som podcasts, kan man håbe på.

Men jeg tvivler.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
12 kommentarer
Vis kommentarer
'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind