Til kamp mod internettets trolls

Det flyder over med perfide kommentarer og provokationer på nettet. Arkivfoto: Reuters/Ritzau Scanpix
Det flyder over med perfide kommentarer og provokationer på nettet. Arkivfoto: Reuters/Ritzau Scanpix

Dan Rachlin. Radiovært på DR P5, dj og meningsmager

'Dit fede svin'.

'Afdankede, fallerede dj'.

'Mangler du opmærksomhed'.

'Du har ikke været relevant siden firserne'.

Det er uddrag af kommentarer, jeg får på diverse debatfora, tråde på Facebook og mediers diskussioner baseret på en artikel.

Kun én gang har jeg trykket på knapperne på nummeret til min advokat. Nemlig da jeg på nationen! blev kaldt en 'pædofil jødesmovs'.

Selv går jeg til stålet i debatter på nettet. Skælder og smælder, men forsøger at leve op til min egen regel: Lad som om du sidder med nogle gode venner fredag aften. I har delt et par flasker rødvin og nu går snakken og diskussionen hedt for sig.

Man siger måske ting, som er til den hårde side, men vi kender vores grænse. De færreste siger trods alt 'din pædofile jødesmovs' til venner og bekendte, uagtet hvor rasende de bliver!

Og hvor vil jeg så hen med denne opsummering? Jo, jeg vil såmænd bede om netop din hjælp.

For nu går den ikke længere!

De værste internet-trolls, falske profiler og folk, der gemmer sig bag disse, skal have modspil. Vi er indtil videre blevet rådet til at ignorere og springe over de allermest perfide og irrelevante kommentarer. Oftest kommentarer og provokationer, der kun har til hensigt at afspore enhver nogenlunde relevant meningsudveksling.

Alternativt at intimidere en bestemt person med en bestemt holdningstilkendegivelse. De fleste af os er jo per natur konfliktsky, så mange trækker sig.

Men nu skal det være slut!

Nu skal de få, der ikke forstår at respektere andres holdninger, humor eller hensigt, ikke uimodsagt have lov til at larme og ødelægge.

Giv modstand og modspil, tag ‘dialogen’, hvor formålsløs den end kan virke. Det hjælper, det betyder noget.

Jeg selv, som nok ikke kan kaldes konfliktsky, gør det oftere og oftere. Giver svar på tiltale, forsøger at finde ud af, hvad der ligger bag en rablende, rasende kommentar som oftest uden nogen som helst relevans til det berørte emne.

Og ved I hvad? Det hjælper. Ikke hver gang, men ofte.

Det er op til os, os der kender nogle af de værste internet-trolls, at forsøge at råbe dem op. Få dem til at trække vejret. Eventuelt give dem en krammer.

Og misforstå mig nu ikke. Det eneste, jeg ikke ønsker, er en flinkeskole, hvor vi ikke tør gå til stålet, bliver kunstigt høflige og ikke tør tage en diskussion med saft og kraft.

Vi er på vej til, at al debat på de sociale medier bliver ligegyldig og fyldt med bræk og eder. Og det er ikke i nogens interesse - uagtet om du er rød eller blå, midt imellem eller slet ikke.

Skulle vi prøve?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
27 kommentarer
Vis kommentarer