’Der læses flittigt astrologi og tilbedes adskillige gudinder’

Gudinde- og engle-litteratur i Det Ukendtes Boghandel. Foto: Polfoto
Gudinde- og engle-litteratur i Det Ukendtes Boghandel. Foto: Polfoto
Følg Opinionen

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

Ud af knasende lyserødt silkepapir plukker jeg en glitrende, lilla sten op. Endnu en krystal - som jeg har fået i fødselsdagsgave - ryger til min datters krystal samling. Hun fortæller mig, at det er en ametyst, og at den blandt andet er god til at mindske stress.

Hvor end mit blik falder på instagram for tiden, ser jeg salvie blive rituelt brændt eller tarotkort blive trukket. Der hænges drømmefangere over babysenge. Der bæres rigeligt med amuletter på håndled. Der læses flittigt astrologi og tilbedes adskillige gudinder.

Den spirituelle New Age blanding af alt godt fra verdens fire hjørner er kommet tilbage fra 70’ernes glemsel og tager den danske instagram med storm.

Men hvad får unge kvinder til at vælge denne form for populariseret spiritualitet i stedet for at ty til det kristne? Det kristne er jo den spiritualitet, vi allerede har i vores kulturelle bagage og endda har en hel institution for. Så hvorfor søge noget nyt?

Der findes anledninger, når jeg tænker over det.

Hver dag peger videnskaben på nye faktorer, som påvirker vores liv. Alt fra hvor mange kram man fik som barn, til hvilke bakterier man har i tarmen, viser sig at have en kolossal virkning på os. Vi bliver også mere og mere opmærksomme på det forhold, at ens klasse eller minoritetsposition definerer, hvor meget man tør forfølge i livet.

De dummeste af etnisk danske børn har større chance for at ende i samfundstoppen end de dygtigste indvandrerbørn. Man kan altså ikke lige så nemt som i gamle dage skylde alle personens fejltagelser på åndelig løssluppenhed.

Vi er i gang med et kæmpe paradigmeskifte. Vi går fra den kristne overbevisning om, at det er os, som skaber situationen, for vi har alle en stemme indeni til at hjælpe med at skelne ret fra vrang, til den overbevisning at det er situationen som skaber os.

De unges spirituelle udtryk er en afspejling af deres politiske holdninger. I dag, hvor politisk korrekthed er på dagsorden, kan mange se det problematiske i at gruppere sig efter ens hudfarve, køn eller klasse.

Vi vil have inklusion. Derfor giver det mening, at man vælger at samles om noget uvirkeligt som stjernetegn. Noget, som kan gå på tværs af hudfarve og kultur. Det er ikke, fordi man ikke kan se ’dumheden i det’. Men selv når vi er politisk korrekte, har vi lyst til at skabe en form for polaritet.

Det giver i øvrigt også mening, at kvinder, som vil gøre op med patriarkatet, ikke ser sin Gud værende den store Jehova/Jahve.

Vi træder i en æra af pluralisme. Vi siger farvel til inddeling i sort og hvidt, rettroende og kættere, heteroseksuelle og homoseksuelle, endda mænd og kvinder. Derfor siger vi også farvel til delingen mellem Gud og Satan. Vi vil have pluralisme. Også blandt guderne. 

Det er rart at vide, at min veninde vil mig det godt ved at forære mig en krystal, der mindsker stress. Det er tanken, der tæller. Men - og jeg tør næsten ikke at sige det -  jeg tror ikke på krystallens helende kræft.

Det føles en anelse grænseoverskridende for mig. Jeg har trods alt dedikeret en tredjedel af mit liv til studiet af den jødiske og den kristne tradition. Ingen vil vel give en muslim en korshalskæde eller madonnafigur i fødselsdagsgave?

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
21 kommentarer
Vis kommentarer
Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind